Kosovo: Mjesec pritvora uhapšenom policajcu

Osnovni sud u Prištini navodi da je nadležni sudija odlučio odobriti zahtjev Specijalnog tužilaštva Kosova (Ilustracija)

Specijalni odsjek Osnovnog suda u Prištini odredio je danas jednomjesečni pritvor policajcu R. B. uhapšenom u srijedu u sjevernom dijelu Mitrovice zbog sumnje u umiješanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

U saopćenju Osnovnog suda u Prištini navodi se da je nadležni sudija odlučio odobriti zahtjev Specijalnog tužilaštva Kosova za određivanje pritvora okrivljenom R. B. za krivična djela “učešće ili organiziranje kriminalne grupe” i “zloupotreba službenog položaja ili ovlasti”, prenijela je Anadolija.

“Sud je donio presudu i okrivljenom R. B. određen je pritvor u trajanju jedan mjesec”, piše u saopćenju.

Sud u obrazloženju navodi da su ispunjeni uvjeti za određivanje pritvora zato što postoji rizik od bijega okrivljenog s ciljem da izbjegne krivičnu odgovornost i time omete tok krivičnog postupka.

Opasnost od ometanja krivičnog postupka

Dodaje se da, također, postoji razlog za vjerovanje da će okrivljeni R. B., ako se nađe na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze za krivično djelo, te da posebne okolnosti ukazuju na to da će okrivljeni ometati krivični postupak utjecajem na svjedoka.

Okrivljeni ima pravo žalbe Apelacijskom sudu Kosova.

Policijski isljednik Rade Basara osumnjičen je da je prikrivao dokaze u istrazi slučaja ubistva Olivera Ivanovića i nekih drugih ubistava, te da je dio kriminalne grupe Milana Radoičića.

Radoičić, potpredsjednik Srpske liste, nakon prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja policije Kosova da ga uhapsi, pobjegao je u Srbiju.

Oliver Ivanović, politički čelnik Srba na Kosovu, ubijen je u atentatu 16. januara 2018. ispred sjedišta svoje stranke u sjevernom dijelu Mitrovice.

Izvor: Agencije