Kosovo: Kurti i Mustafa i dalje bez dogovora

Koalicioni sporazum o formiranju nove vlade Kosova ponovo nije postignut (EPA)

Još jedan sastanak lidera Pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija i Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe održan je u utorak navečer, a sastanku su prisustvovali i šefica Ureda Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova, ambasadori Velike Britanije i Njemačke i predstavnici drugih zemalja Kvinte u prištini, ali koalicioni sporazum o formiranju nove vlade Kosova ponovo nije postignut.

Mustafa je, poslije gotovo četvorosatnih razgovora s rukovodstvom Samoopredjeljenja, kazao da su dvije strane upoznale predstavnike ambasada s tokom pregovora oko formiranja vlade i dodao da je njegova stranka spremna na formiranje vladajuće koalicije ukoliko Samoopredjeljenje prihvati njihovu ponudu, prenosi Tanjug, pozivajući se na medije iz Prištine.

“Uvjereni smo da rješenje koje je ponudio Demokratski savez Kosova omogućava uravnoteženu vlast i povjerenje koje smo dobili od građana. Spremni smo u svakom trenutku postići dogovor sa Samoopredjeljenjem ako prihvate našu ponudu”, rekao je Mustafa.

Ambasadori: Ne miješamo se

Nešto poslije 20:30 sati predstavnici zemalja Kvinte su napustili zgradu Skupštine Kosova, gdje je održavan sastanak, nakon čega su izašli i predstavnici Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova.

Ambasador Velike Britanije Nicholas Abbott novinarima je poslije sastanka kratko rekao: “Ne miješamo se.”

Uoči sastanka ambasade država Kvinte na Kosovu su saopćile da neće posredovati u procesu formiranja vlade Kosova, ali su ohrabrili sve političke aktere da se fokusiraju na ispunjenje želje naroda.

Mandatar Albin Kurti ima rok do 4. februara da Skupštini Kosova predstavi novu vladu.

Izvor: Agencije