Kosovo: Istraga o uhapšenima u Kumanovu

U početnoj fazi slučaja Specijalno tužilaštvo ne može objaviti ostale informacije o istrazi (Arhiva)

Specijalno tužilaštvo Kosova saopćilo je kako je počelo istragu o uhapšenima u oružanim sukobima u makedonskom Kumanovu, prenosi agencija Beta. Istovremeno je rodbina bivših boraca OVK, koji su uhapšeni nakon oružanih sukoba sa makedonskim sigurnosnim snagama, najavila za danas u podne protest ispred zgrade kosovske Vlade.

Navodi se kako su prve istražne aktivnosti vezane za taj slučaj počele prije sukoba u Makedoniji, zbog sumnji da nekoliko osoba planira krivična djela na Kosovu.

Pretres kuća nekoliko osumnjičenih, čija imena nisu navedena, izvršen je 15. maja.

U saopćenju se navodi i kako je moguće da su osumnjičeni iste osobe koje su, prema informacijama Tužilaštva dobijenim iz medija, bile uključene u događaje u Makedoniji.

Istraga je pokrenuta zbog očuvanja mira i sigurnosti na Kosovu, kao i sprečavanja krivičnih djela, piše u saopćenju.

Dodaje se kako je ova istražna radnja, zasnovana na zakonu, poduzeta uz ocjenu važnosti očuvanja reda i javne sigurnosti u zemlji, kao i sprečavanja izvršenja bilo kojeg krivičnog djela.

U početnoj fazi slučaja Specijalno tužilaštvo ne može objaviti ostale informacije o istrazi, ali će, kako navodi, poduzeti sve potrebne mjere da bi spriječilo nezakonito djelovanje na Kosovu.

Protest pred Vladom

Sa druge strane, rodbina bivših boraca OVK zahtijeva od kosovskih institucija da, kako se navodi, hitno poduzmu „konkretne aktivnosti u zaštiti kosovskih stanovnika koji se nalaze u zatvoru u Makedoniji“.

U pozivu na protest se navodi da se u „Kumanovu borilo za pravdu i dostojanstvo Albanaca“.

Navodi se i da će protest podržati organizacije koje su, kako se navodi, „proizašle iz rata – veterani, invalidi i porodice palih boraca OVK“.

Demonstracije će, kako je najavljeno, podržati i grupa nezavisnih studenata.

Izvor: Agencije