Kosovo i Sjeverna Makedonija prevazilaze trgovinske prepreke

Trgovinska i svaka druga vrsta saradnje između Kosova i Sjeverne Makedonije treba se proširiti (Anadolija)

Ministar trgovine i industrije Kosova Endrit Shala i ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Kreshnik Bekteshi dogovorili su u utorak mjere za prevazilaženje prepreka u trgovinskoj razmjeni određenih proizvoda između dvije zemlje.

Zbog taksi koje je Sjeverna Makedonija u junu uvela Kosovu na uvoz ribe i ribljih proizvoda, prošle sedmice je Kosovo, kao recipročnu mjeru, zabranilo uvoz meda i krompira iz Sjeverne Makedonije.

To je bio povod da u utorak u Prištini boravi delegacija Sjeverne Makedonije, prenosi Anadolija.

Kosovo šalje dodatne garancije

Ministar Shala je na konferenciji za novinare nakon dvosatnog sastanka izjavio da se s kolegom Bekteshijem složio da Agencija za veterinu i hranu Kosova pošalje dodatne garancije Sjevernoj Makediniji u vezi spornih proizvoda, iako takve obaveze Kosovo nema prema drugim zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma.

Shala je objasnio da će Agencija za veterinu i hranu Kosova do petka obezbijediti program aktivnog nadgledanja ribe i ribljih jaja, koje Kosovo izvozi u Sjevernu Makedoniju, s ciljem da Makedoniji bude lakše da poslije trguje s tim proizvodima na tržištu Evropske unije.

“Dogovorili smo se da će do kraja ove sedmice Agencija za veterinu i hranu Kosova izvršiti svoje zadatke i nakon toga će Veterinarska agencija Sjeverne Makedonije ukloniti barijeru koju ima s Kosovo”, rekao je Shala.

Ministar Bekteshi je kazao je da je iznio argumente zašto je Sjeverna Makedonija uvela takse te da su te mjere uvedene ne samo Kosovu, nego svim zemljama koje ne nadgledaju ribu i riblja jaja (ikru), a s ciljem da njegova zemlja može aplicirati za izvoz u zemlje EU-a.

Proširiti trgovinsku saradnju

“Složili smo se sa ministrom Shalom da u narednom periodu Agencija za veterinu i hranu Kosova pripremi program nadgledanja proizvoda koje smo pomenuli i kada ta agencija posvjedoči da je počela s provedbom tog programa, svakako da ćemo mi, kao Vlada ili Agencija Sjeverne Makedonije, dozvoliti uvoz tih proizvoda u našu zemlju”, rekao je Bekteshi.

Oba ministra su se složila da se trgovinska, ali i svaka druga vrsta saradnje, između Kosova i Sjeverne Makedonije treba proširiti.

Izvor: Agencije