Kosovo i BiH u svjetskom vrhu po korupciji

Istraživanje je provedeno tokom 2012. godine, a obuhvatilo je 129 država svijeta (Anadolija)

Prema rezultatima posljednjeg istraživanja koje je provela agencija za ispitivanje javnog mnijenja Gallup o rasprostranjenosti korupcije u politici i javnoj upravi u državama širom svijeta, Kosovo i Bosna i Hercegovina su se našli u samom svjetskom vrhu zajedno sa, uglavnom, afričkim državama.

Prema ovom istraživanju, u državama sa djelimično slobodnim medijima najveći stepen korupcije u politici je zabilježen u Tanzaniji, gdje 95 posto građana smatra da su njihovi političari veoma korumpirani, javlja Anadolija.

Slijede Kenija sa 93, Grčka sa 92, te Nigerija i Uganda sa 91 posto, dok su se u samom svjetskom vrhu našli i Kosovo i BiH sa 90, odnosno 89 posto građana koji vjeruju da je korupcija u političkom životu na vrlo visokom nivou.

Od ostalih država regije Balkana visok stepen korupcije među političarima i birokratama zabilježen je i u Srbiji (84 posto). Slijedi Albanija sa 82 posto, Hrvatska sa 74 posto, Makedonija sa 67 posto i Crna Gora, koja je ujedno od država regije i najbolje rangirana na listi agencije Gallup, gdje 50 posto građana vjeruje da postoji korupcija među političarima.

Politički pritisak

Visok stepen korupcije u politici zabilježen je i u Rumuniji, gdje 80 posto građana tvrdi da su njihovi političari korumpirani, a 79 posto Mađara smatra da je takva situacija i u njihovoj državi.

U Sloveniji 76, Bugarskoj 75, Slovačkoj 71 i Turskoj 53 posto građana smatra da postoji korupcija u političkom životu u državi.

Od država sa djelimično slobodnim medijima najniži stepen korupcije u politici zabilježen je u Gruziji – 25 posto, Hong Kongu – 30 posto i u Somaliji – 39 posto.

Gallup je istražio i rasprostranjenost korupcije u politici u državama gdje je sloboda medija vrlo ograničena, odnosno gdje su mediji vrlo često predmet političkog pritiska i cenzuriranja.

Prema istraživanju, kada je riječ o ovakvim državama najveći stepen korupcije prisutan je u Čadu (92 posto), a slijede Kamerun sa 89, Honduras 87, Rusija 80 i Zimbabve sa 78 procenata.

S druge strane, od zemalja sa vrlo ograničenim medijskim slobodama najniži stepen korupcije u političkom životu, prema mišljenju ispitanika, jeste u Ruandi i to pet posto, Singapuru 15 posto i Bjelorusiji 36 posto.

Visok stepen u Češkoj

Prema rezultatima Gallupa, od država gdje je sloboda medija na najvišem nivou stepen korupcije u politici je najzastupljeniji u Češkoj, 94 posto. Slijedi Litvanija, gdje 90 posto građana smatra da postoji korupcija u državnim strukturama, Gana sa 89, Portugal sa 88, kao i Južnoafrička Republika i Italija sa 86 posto.

Od zemalja sa slobodnim medijima najmanji stepen korupcije u politici je prisutan u Švedskoj i to 14 posto, Danskoj 15 posto i Švicarskoj 23 posto.

Rezultati istraživanja koje je proveo institut Gallup o rasprostranjenosti korupcije u politici i javnoj upravi u svijetu prikupljeni su na osnovu rezultata intervjua sa skoro 1.000 građana, počevši od starosne dobi od 15 pa nadalje iz 129 država svijeta.

Istraživanje je provedeno tokom 2012. godine.

Izvor: Agencije