Oglasi

Kosovo i BiH pozvani u Helsinki na sastanak Vijeća EU ministara

U Briselu objašnjavaju da su pozvali i predstavnike zemalja koje nisu kandidati za Evropsku uniju, zarad razgovora o napretku u regionalnoj saradnji.
Šefica EU diplomatije je na posljednji nezvanični sastanak Vijeća EU-a kome će ona predsjedavati pozvala sve partnere sa Zapadnog BalkanaEPA

Svih šest partnera sa Zapadnog Balkana, među njima i Kosovo, pozvani su da krajem avgusta prisustvuju neformalnom sastanku šefova diplomatija Evropske unije u Hesinkiju, zbog razgovora o regionalnoj saradnji.

Šefica EU diplomatije Federica Mogherini po prvi put je zvanično, pored ministara zemlja kandidata, pozvala i šefove diplomatija Kosova i Bosne i Hercegovine da prisustvuju neformalnom sastanku Saveta EU ministara, koji se 28 i 29. avgusta održava u Helsinkiju.

"Partneri sa Zapadnog Balkana pozvani su na neformalni sastanak ministra spoljnih poslova u Helsinki krajem meseca zbog važne diskusije o tome kako napredovati u regionalnoj saradnji", poručio je portparol EU-a za Tanjug.

Na pitanje da li poziv Behgjetu Pacoliju, ministru spoljnih poslova Kosova, koje nije ni kandidat za članstvo niti od svih članica EU priznata država, znači i promenu pristupa, odnosno formata dosadašnje prakse sastanaka EU ministra sa ministirima zemalja kandidata, iz Brisela poručuju da je u pitanju poziv zbog "neophodnosti i korsti" učešća svih sa Zapadnog Balkana.

EU: Korisno učešće svih partnera

"Svih šest partnera sa Zapadnog Balkana su pozvani na ove razgovore. U pitanju je neformalna diskusija o svim zajedničkim spoljnim i bezbednosnim aspektima regionalne saradnje i neophodno je i korisno učešće svih partnera", zaključuje portparol EU-a.

Federica Mogherini je odlučila da na poslednji nezvanični sastanak Saveta EU-a, kome će ona predsedavati, umesto zemlja kandidata, pozove sve partnere sa Zapadnog Balkana.

Pacoli je i ranije dolazio na neformalne sastanke šefova EU diplomatije i zemlja kandidata, gde bi na marginama održavao bilateralne sastanke.

Ovo je prvi put da je dobio i zvaničan poziv visoke predstavnice EU-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.