Oglasi

Kosovo i Albanija usklađuju međusobni 'mini-šengen'

Predstavnici dvije vlade tvrde da je sporazum u funkciji kretanja ljudi, robe i olakšavanja saobraćaja.
Sporazum je iniciran i dogovoren na prethodnom sastanku predstavnika dvije vlade u PećiIlustracija

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Selami Shkodra je s delegacijom Albanije, koju je predvodio zamjenik ministra za Evropu i vanjske poslove Etjen Xhafaj, razgovarao o primjeni sporazuma o uklanjanju granične kontrole između Kosova i Albanije.

Gglavna tema razgovora je bila primjena sporazuma o uklanjanju granične kontrole između dvije zemlje, ali i druga pitanja povezana s primjenom sporazuma i drugih obaveza preuzetih na zajedničkim sastancima dvije vlade, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova.

Na sastanku se razgovaralo i o ubrzanju i harmonizaciji svih zakonskih i podzakonskih akata s ciljem početka provedbe "mini-šengenskog" sporazuma između Kosova i Albanije.

Slijedi finalizacija sporazuma

Ovaj sporazum je iniciran i dogovoren na prethodnom sastanku predstavnika dvije vlade, održanom u Peći krajem prošle godine, prenosi Anadolija.

Obje strane su se složile da je ovaj sporazum u funkciji kretanja ljudi, robe i olakšavanja saobraćaja između Kosova i Albanije.

Dvije radne grupe sastale su se prošle sedmice u Dreču, gdje su uskladile nacrt ovog sporazuma.

Također, obje strane su se složile da narednih dana budu održani naredni sastanci u cilju finalizacije sporazuma.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.