Kosovo i Albanija spajaju energetske sisteme

Priština i Tirana nastoje da spoje energetske sisteme Kosova i Albanije, što bi dovelo do energetske stabilnosti, a u toku je izgradnja tzv. “energetskog autoputa”, koji bi trebalo da omogući razmjenu struje.

Al Jazeerin Avni Ahmetaj posjetio je radnike hrvatske firme Dalekovod koji, metar po metar, spajaju dva energetska sistema. Posao nije lak, jer većinu vremena rade na visini 40 metara. Bezbjednost je na prvom mjestu.

“Sve što se diže teško je. Kad si gore na stubu moraš se paziti da se nešto ne desi”, kaže Dario Jagodić, radnik Dalekovoda. 

Radovi na izgradnji dalekovoda, dužine 240 kilometara, trebali bi da se završe početkom naredne godine.

Hrvatska firma Dalekovod gradi na Kosovu, dok Energoinvest, firma iz Bosne i Hercegovine, radi na izgradnji 400-kilovoltnog dalekovoda na teritoriji Albanije. Cijeli projekt, sa kompletnom opremom, vrijedan je blizu 70 miliona eura.

“To je sistem koji je povezan. Nije to parcijalno, samo Priština – Tirana. Ako se povežu Priština i Tirana to znači da gdje god postoji veza Prištine i gdje god postoji veza Tirane, mislim na dalekovode, moguće je prenositi energiju”, objašnjava Josip Đurđević, poslovođa u Dalekovodu.

Kombinacija dva sistema

Sva struja koja se proizvodi u Albaniji je iz hidroelektrana, dok 98 posto energije koja se proizvodi na Kosovu dolazi iz termoelektrana. Kombinacija dva energetska sistema će značajno utjecati na stabilnost snabdijevanja energijom, kažu stručnjaci.

“Kombinacija između ovih kapaciteta u Albaniji i na Kosovu je idealna, jer tada bismo imali 50 posto energije iz hidroelektrana i 50 posto energije iz termoelektrana, i to predstavlja idealan balans”, kaže Naim Bejtullahu, izvršni direktor u kosovskoj firmi za transmisiju i tržište električne energije.

No, struje nema dovoljno – ni u Albaniji, ni na Kosovu.

“Dalekovod koji se gradi može podstaći zvaničnike koji odlučuju da obje zemlje stvaraju zajedničku strategiju za razvoj proizvodnih kapaciteta. To bi utjecalo na bolje snabdijevanje i na cijenu električne energije”, dodaje Bejtullahu.

Kosovo gradi novu termoelektranu

Krajem prošle godine, Vlada Kosova dodijelila je projekt izgradnje nove termoelektrane, kapaciteta 600 megavata, američkoj kompaniji Contour Global. Ako sve bude teklo po planu, do početka naredne godine trebalo bi da se potpiše i ugovor.

“Procjenjuje se da će izgradnja koštati blizu milijardu eura. Postoji konsenzus za ovaj projekat. Izgradnja novih kapaciteta za proizvodnju električne energije je neophodan uslov za ekonomski razvoj, i to nema alternativu”, navodi Blerand Stavileci, ministar za ekonomski razvoj.  

Ukupno 50 posto sredstava za izgradnju dalekovoda je donacija njemačke Vlade, dok su ostala sredstava obezbijeđena kreditom iz razvojne banke KFV.

Dalekovod bi trebao da bude gotov naredne godine, ali izgradnja nove termoelektrane, nakon što se potpiše ugovor, će trajati najmanje pet godina.

Izvor: Al Jazeera