Kosovo: Haradinaj i Ahmeti sklopili predizbornu koaliciju

Ramush Haradinaj
U tužbi je citiran veliki broj izjava u kojima je Ramush Haradinaj više puta apostrofirao albanskog premijera (EPA)

Alijansa za budućnost Kosova premijera u ostavci Ramusha Haradinaja i opoziciona Socijaldemokratska partija Shpenda Ahmetija, gradonačelnika Prištine, potpisali su predizborni koalicioni sporazum.

Prema sporazumu, nosilac liste i kandidat za premijera biće Haradinaj, saopštili su na zajedničkoj konferenciji za novinare Haradinaj i Ahmeti.

Ahmeti je naveo da su ovim sporazumom ujedinjene snage za pobedu na izborima.

Kako je prenela prištinska Gazeta Express, Haradinaj je rekao da je do koalicije došlo nakon što su viđeni zajednički ciljevi u programima obe stranke, kao i da su otvoreni i za druge političke subjekte.

Poziv Limaju i Pacoliju da se pridruže

On je, osim Haradinajq, pozvao i dosadašnje koalicione partnere, Incijativu Socijaldemokrata (Nisma) Fatmira Limaja i Alijansu novo Kosovo Behgjeta Pacollija, da im se pridruže.

Zahvalivši Ahmetiju i Socijaldemokratskoj partij na poverenju, Haradinaj je podsetio da su ta stranka i njen lider omogucili transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga, dajući svoj glas iako su u opoziciji, te dodao da je Srpska lista tada napustila Vladu.

Raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora očekuje se nakon sednice Skupštine Kosova zakazane za četvrtak, 22. avgusta, kada se očekuje njeno raspuštanje.

Haradinaj je 19. jula podneo ostavku na mesto premijera zbog poziva na razgovor u svojstvu osumnjičenog od Specijalnog suda za Kosovo.

Izvor: Agencije