Kosovo: Fatmir Limaj oslobođen optužbi za korupciju

Sudski spor protiv Fatmira Limaja i ostalih vođen je sedam godina (Getty Images)

Sudsko vijeće Osnovnog suda u Prištini, sačinjeno od dvoje sudija EULEX-a i jednog kosovskog sudije, oslobodilo je jednoglasno po svim tačkama optužnice Fatmira Limaja i ostale u predmetu Ministarstva transporta, pošte i telekomunikacija, prenosi Anadolija.

Limaj, zamjenik premijera Kosova i predsjednik Inicijative za Kosovo, bio je optužen za organizirani kriminal i korupciju u vrijeme kada je bio ministar transporta, pošte i telekomunikacija.

Ostali optuženi su Nexhat Krasniqi, Endrit Shala, Shpetim Telaku i Florim Zuka.

Kako je saopćeno iz Osnovnog suda u Prištini, predmet se ticao navodnih postupaka Ministarstva transporta, pošte i telekomunikacija u vezi s visokoprofilnom korupcijom u periodu od 2008. do 2010. godine.

Jednoglasna odluka vijeća

Petero optuženih se teretilo za organizirani kriminal, zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, prihvatanje mita, davanje mita, zloupotrebu ekonomskih ovlaštenja i za druga krivična djela u vidu neprijavljivanja novca dobijenog za kampanju.

“Sud je jednoglasno odbacio dvije tačke optužnice Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo zbog zastare. U odnosu na preostale optužbe, vijeće je zaključilo da se ne može osloniti na dva ključna dokaza, jer bi to predstavljalo kršenje osnovnih prava optuženih. Odluka vijeća da oslobodi sve optužene od preostalih optužbi je jednoglasna i zasnovana na činjenici da preostali dokazi nisu bili dovoljni da bi krivična djela bila dokazana van razumne sumnje”, navodi se u saopćenju Osnovnog suda u Prištini.

Strane u postupku imaju pravo osporiti ovu presudu pred Apelacionim sudom u roku od 15 dana od dana uručenja presude.

Ovaj sudski spor je vođen sedam godina.

Izvor: Agencije