Oglasi

Kosovo: Dogovor o carini, platforma sporna

Sporazum o carini primjenjivat će se od četvrtka, ali Prištinu zabrinjava navodna platforma Srbije za sjever Kosova.
Vozila sa robom na koju se ne plaća akciza moći će bez carinjenja ulaziti na sjever Kosova, kao i akcizna roba do tri i po toneAP

Radne grupe Beograda i Prištine postigle su u Briselu, kasno u utorak, saglasnost o naplati carina na integriranim prelazima između Srbije i Kosova i sporazum će biti provođen od četvrtka, rekao je šef beogradskog pregovaračkog tima Dejan Pavićević.

Thaci: Neostvariv plan Beograda

Kosovski premijer Hashim Thaci ocijenio je u srijedu da je plan predsjednika Srbije Tomislava Nikolića za rješenje problema Kosova neostvariv i kao "nastavak starih planova Beograda u odnosu na Kosovo", iako Nikolić još nije saopćio detalje platforme.

Thaci je na sjednici Vlade Kosova u Prištini ocijenio da je to antievropski plan, koji vraća Beograd nazad u procesu normalizacije odnosa s Prištinom, prenosi Tanjug.

"To je plan koji ni u kakvim okolnostima ne može ostvariti apetite nekom autonomijom na Kosovu ili teritorijalnom podjelom. To je antievropskih plan, plan protiv mira i stabilnosti na Kosovu i regionu”, rekao je on.

Thaci smatra da će taj projekat "ostati u fijokama želja Beograda, kao što su ostali neostvarive želje svi projekti od (Ilije) Garašanina do sadašnjeg predsjednika Nikolića".

Kosovski premijer je ocijenio da su tri do sada održana susreta s premijerom Srbije Ivicom Dačićem imala za rezultat početak primjene Sporazuma o integriranom upravljanju prelazima (IBM), što je označilo "jasno postavljanje granice država Kosova i Srbije".

"Vozila sa robom na koju se ne plaća akciza moći će bez carinjenja da ulaze na sever Kosova, kao i akcizna roba do tri i po tone", izjavio je Pavićević nakon maratonskih razgovora koji su, kako je rekao, počeli prije sedam dana.

Pavićević je rekao da će se na prelazima pregledati dokumentacija o robi koja se prevozi, ali isključivo radi statistike, a ne radi carine, te da se vodilo računa o interesima Srba na sjeveru kosova, ali i o mogućnostima zloupotreba slobodnog uvoza robe.

"Ukoliko sa druge strane bude bilo opstrukcije, spremni smo da suspendujemo sporazum o integrisanim prelazima", rekao je Pavićević.

Platforma za sjever

Reagirajući na pisanje beogradskih medija da Srbija u svojoj platformi predlaže neku vrstu entiteta za sjever Kosova, glasnogovornik predsjednice Kosova Atifete Jahjaga je ocijenio da je "platforma institucija Srbije za rješenje pitanja Kosova nelegalna i nelegitimna", jer se odnosi na "teritoriju nezavisne države".

Arber Vlahiu je, u izjavi za elektronsko izdanje prištinskog dnevnika Ekspres, ocijenio da je to prepreka dijalogu Beograda i Prištine.

Beograd još nije usvojio državnu platformu za Kosovo, a prema saznanjima Večernjih novosti u njenom središtu nalazi se status sjevera Kosova i ideja da on dobije najširu moguću teritorijalnu, suštinsku autonomiju i da bude neka vrsta entiteta, poput Republike Srpske.

"To bi podstaklo iseljavanje Srba prema sjeveru. Ne želimo da uništimo ono što smo do sada stvarali, uključivanje zajednica u institucije Republike Kosovo", rekao je glasnogovornik kosovske predsjednice.

Premijer Srbije Ivica Dačić u utorak nije htio potvrditi niti demantirati medijske napise o platformi.

Dvostruki standardi 

Vlahiu je rekao da rješenja poput spomenute platforme ometaju normalizaciju odnosa i stvaraju dvostruke standarde za srpsku zajednicu na Kosovu.

"Prijedlog Srbije nije legalan niti legitiman, jer se odnosi na teritoriju druge, nezavisne i suverene države. Ovaj prijedlog predstavlja prepreku i procesu dijaloga koji se vodi u Briselu uz posredovanje Evropske unije i podršku Sjedinjenih Američkih Država", kazao je Vlahiu.

On je rekao da se o unutrašnjim problemima Kosova neće raspravljati ni sa kim, a posebno ne sa Srbijom.

Vlahiu kaže da se rješenja za općine na sjeveru Kosova nalaze u Ustavu Kosova i u procesu decentralizacije, koja je omogućila stvaranje novih općina sa srpskom većinom na teritoriji Kosova.

Izvor: Agencije