Kosovo dobilo punopravno članstvo u MOK-u

Međunarodni olimpijski komitet je počeo razmatranje zahtjeva Kosova za prijem prije pet godina (Reuters)

Kosovo je dobilo punopravno članstvo u Međunarodnom olimpijskom komitetu, odlučeno je na sjednici MOK-a u utorak u Monaku.

Kosovski sportaši će tako moći nastupiti, prvi put, pod svojom zastavom na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine, saopćio je MOK.

Međunarodni olimpijski komitet je počeo razmatranje zahtjeva Kosova za prijem prije pet godina, godinu dana nakon što je zvanična Priština 2008. godine proglasila nezavisnost od Srbije.

“Riječ je o veoma kompliciranoj situaciji. Ponosan sam što mogu reći da sada imamo 205 nacionalnih olimpijskih komiteta u MOK-u”, izjavio je šef Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah.

Odlazeći premijer Kosova Hashim Thaci među prvima je čestitao “Kosovu, sportistima i kosovskom Olimpijskom komitetu”.

“Kosovo je postalo punopravni član [Međunarodnog] Olimpijskog komiteta. Naša zastava će se vihoriti na Olimpijadi u Rio de Janeiru, a zastavu će nositi Majlinda [Kelmendi]! Dobar kraj mandata za ministra sporta Memlija Krasniqija. Dobar početak dana koji predstavlja novi početak za Kosovo”, napisao je Thaci na svom Facebook profilu.

Bez formalnog protesta

Predsjednik Olimpijskog komiteta Kosova Besim Hasani zahvalio je kolegama iz Olimpijskog komiteta Srbije „na njihovom prijateljstvu, a svim međunarodnim partnerima na podršci“.

“Ovo je veliki dan za sportiste Kosova i početak nove ere u olimpijskom pokretu Kosova”, rekao je Hasani.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach rekao je da nije bilo nikakvog formalnog protesta za primanje Kosova u tu organizaciju.

“Mi smo cijelo vrijeme u konsultacijama sa Olimpijskim komitetom Srbije, i komitetima ostalih zemalja kojih se ovo tiče. Predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije izrazio je nezadovoljstvo zbog ove odluke, ali ju je prihvatio u interesu sportista. I ovo je prilika da javno zahvalim gospodinu Divcu, predsjedniku komiteta, za tu istinski sportsku reakciju”, izjavio je Bach.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac rekao je da nije iznenađen odlukom MOK-a da primi Kosovo u punopravno članstvo, jer je prije tri mjeseca to pitanje bilo pred Izvršnim odborom MOK-a.

“Nismo zadovoljni, to smo i upućivali MOK-u prilikom razgovora, ali mi smo sportska, a ne politčka organizacija i to je političko pitanje. Nemam šta novo da kažem, jer se očekivalo posle odluke Izvršnog odbora da ih prime privremeno”, izjavio je Divac.

Na pitanje da li će se srpski i kosovski sportisti međusobno boriti na Olimpijskim igrama ukoliko se suoče na takmičenjima, Divac je odgovorio potvrdno.

“Svakako trebamo da budemo deo društva, slično se i nama desilo kada 1992. nismo išli na Olimpijske igre. Insisitram da gledamo kroz sportske oči i prepustimo političarima da rade svoj posao”, poručio je Divac.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija najoštrije osuđuje odluku o prijemu nacionalnog Olimpijskog komiteta Kosova u punopravno članstvo MOK-a.

“Ovakvu odluku smatramo neprihvatljivom i neprincipijelnom i smatramo da je ovaj čin u suprotnosti sa Olimpijskom poveljom”, ističe se u saopćenju.

Dačić je podsjetio da Olimpijska povelja predviđa da podnosilac zahtjeva za članstvo potiče iz nezavisne države koju je priznala međunarodna zajednica u cjelini.

“Ovakvom odlukom MOK je prekršio svoju dosadašnju praksu koja je za prijem podrazumevala i članstvo u UN-u. Ovaj čin predstavlja zloupotrebu i tendencioznu politizaciju sporta, a MOK, kao univerzalna organizacija posvećena razvoju sporta i unapređenju razumevanja i prijateljstva, stavio se u poziciju političkog arbitra”, dodaje se u saopćenju.

“Republika Srbija smatra da MOK ne bi trebalo da bude forum u kojem će se donositi kontroverzne političke odluke oko kojih postoje značajna neslaganja u međunarodnim okvirima, već bi trebalo da doprinosi jedinstvu i razumevanju, a ne stvaranju novih podela”, zaključuje se u saopćenju.

Nastup na Evropskim igrama

Kosovo je priznalo 108 država članica Ujedinjenih naroda.

“Mi smo veoma ponosni da će Kosovo učestvovati na inauguralnim Evropskim olimpijskim igrama u azerbejdžanskom Bakuu naredne godine”, kazao je Patrick Hickey, lider Evropskog olimpijskog komiteta, koji je izrazio dobrodošlicu Kosovu kao svojoj 50. članici.

Kosovski Olimpijski komitet osnovan je 1992. godine, s više od 30 nacionalnih sportskih saveza kao članicama, od kojih je 13 olimpijskih sportskih federacija.

Njih šest (stoni tenis, streličarstvo, džudo, jedriličarstvo, dizanje tegova, moderni petoboj) su punopravne članice svojih međunarodnih federacija.

Izvor: Al Jazeera i agencije