Oglasi

Kosovo: Carina na robu iz BiH i Srbije 100 posto

Premijer Ramush Haradinaj rekao je da je odluka donesena radi zaštite građana Kosova.

Kosovo uvelo taksu od 100 posto na proizvode iz BiH i Srbije

Vlada Kosova donijela je odluku o uvođenju 100-postotne carine na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije. 

Odluka je donesena na današnjoj sjednici kosovske Vlade na prijedlog ministra trgovine i industrije Endritha Shale, javlja agencija Anadolija. 

U obrazloženju odluke, iz Vlade kažu da se Srbija intenzivno zalaže protiv države Kosovo, ne poštuje sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA i dogovore postignute u Briselu. Premijer Ramush Haradinaj rekao je da je odluka donesena radi zaštite građana Kosova, a Srbiju je optužio da se zalaže protiv normalizacije odnosa s Kosovom.

Odluka je uslijedila dan nakon što je Interpol odbio zahtjev Kosova za učlanjenje u toj organizaciji, što je bio razlog da američka agencija AP konstatuje da odluka kosovske vlade predstavlja "odmazdu" za ono što je zamenik kosovskog premijera Enver Hoxhaj opisao kao "agresivnu kampanju Srbije protiv Kosova na međunarodnoj sceni".

Hoxhaj je na svom Twitter profilu napisao da se tom odlukom štite vitalni interesi Kosova.

"Srbija razumije samo jezik uvjetovanja"

"Srbija nastavlja agresivni kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu. Također podriva proces normalizacije“, napisao je Hoxhaj.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj napisao je na Facebooku da odluka o povećanju taksi na robu iz centralne Srbije stupa na snagu odmah.

"Prošlo je deset godina od rata, a deset od proglašenja naše nezavisnosti. Jasno se vidi da Srbija ne razumije drugi jezik osim uvjetovanja kako bi sporazum bio postignut. Znaju to i Evropska unija i Amerika. Srbija ne pokazuje razumijevanje za normalizaciju. Naprotiv, njihov pristup je protiv normalizacije odnosa. Nemamo mnogo izbora, moramo braniti naš interes i našu sigurnost. Ove odluke donijeli smo iz nužde. Sporazum CEFTA nikada nije poštovan. Srbija se sada sjetila da taj sporazum postoji. Svaki put kada smo se mi žalili, nije im bila briga za CEFTU", kaže Haradinaj. 

Na povećanje taksi reagovao je ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić, koji je izjavio da odluka Prištine znači sprječavanje i zaustavljanje trgovine između Kosova i Srbije i da je to politička odluka koja može imati ogromne negativne posljedice.

Zbog novog povećanja taksi na robu iz Srbije, predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić za poslijepodne je najavio sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost.

"Ove mjere pripadaju 17. vijeku"

Ranije je izjavio da takav potez neće biti poduzet jer su to mjere koje, kako je rekao, "pripadaju 17. veku, a ne ovom dobu", ali i da, ako bude poduzet, Srbija na to mora biti spremna.

Shala je u utorak izdao i naredbu kojom se zabranjuje prodaja proizvoda koji se ne odnose na Kosovo kao državu. 

Početkom mjeseca, Vlada Kosova je također na prijedlog ministra Shale, uvela zaštitne mjere koje se odnose na uvoz svih proizvoda proizvedenih u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Mjere podrazumijevaju taksu od 10 odsto za sve proizvode uvezene na Kosovo kojima je država porijekla Srbija ili Bosna i Hercegovina, izuzev međunarodnih brendova proizvedenih u ove dvije zemlje. 

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.