Kosovo bojkotuje dodjelu Nobela Handkeu, Turska traži opoziv

Nobelova nagrada
Tokom digitalne ceremonije, WFP-u će biti uručena medalja i diploma (AP)

Vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Kosova Behgjet Pacolli saopštio je da Kosovo ove godine neće prisustvovati ceremoniji dodele Nobelovih nagrada u Stokholmu zbog kontroverznog dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea.

Pacolli je na svom Facebook profilu napisao da potvrđuje da će ambasadorka Kosova u Švedskoj bojkotovati ceremoniju dodele Nobelovih nagrada, prenijela je Anadolija.

„Potvrđujem da će naša ambasadorka Shkendije Geci-Sherifi bojkotovati taj događaj zbog kontroverznog dobitnika Nobelove nagrade Petera Handkea, prijatelja i pristalice Miloševićeve politike. Takođe očekujem da će slično postupiti i ambasador Albanije“, naveo je Pacolli.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

‘Čovjek koji nema nobelovsku savjest’

Dodjela Nobela Handkeu na Kosovu i u regionu izazvala je brojne negativne reakcije, a održan je i protest ispred Ambasade Švedske u Prištini.

Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je za 10. decembar u Stockholmu, kada će dobitnicima biti uručena Nobelova nagrada.

Također, stigla je i reakcija iz Turske.

Glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin pozvao je Švedsku akademiju nauka da odustane od odluke o dodjeli Nobelove nagrade Handkeu.

„Neophodno je opozvati tu nerazumnu i sramotnu odluku. Kako je moguće da se nagrada dodijeli čovjeku koji nema nobelovsku savjest? Je li to radi prizivanja novog genocida?“, poručio je Kalin.

Izvor: Agencije