Kosovo: Aktivisti Samoopredjeljenja će se braniti sa slobode

Četverica aktivista Samoopredjeljenja prvostepenom presudom proglašena su krivim za napad na zgradu Skupštine Kosova (Al Jazeera)

Apelacioni sud Kosova ukinuo je pritvor za trojicu aktivista Pokreta Samoopredjeljenje Atdhe Arifija, Frashera Krasniqija i Egzona Halitija, optuženih za terorizam, i dozvolio im da se brane sa slobode.

Njih trojicu, zajedno s Adeom Batushom, Specijalno tužilaštvo je optužilo za krivično djelo terorizma.

“Krivični kolegij ovog suda, odlučujući po žalbi Specijalnog tužilaštva i žalbama odbrane optuženih, podnijetih protiv prvostepene presude, u ponedjeljak je odlučio i o pitanju pritvora optuženih i ocijenio da su sada prestali pravni razlozi da oni ostanu u pritvoru. Ova odluka odnosi se samo na prestanak pritvora”, piše u saopćenju Apelacionog suda.

Dodaje se i da će Apelacioni sud u zakonskom roku objaviti odluku u vezi sa žalbama stranaka protiv prvostepene presude.

Osuđeni na ukupno 21 godinu zatvora

Četiri aktivista Samoopredjeljenja prvostepenom presudom, sredinom novembra prošle godine, proglašena su krivim za napad “zoljom” na zgradu Skupštine Kosova augusta 2016. godine i osuđena na ukupno 21 godinu zatvora.

Frasher Krasniqi, koji je i zastupnik u Skupštini Kosova, osuđen je na osam godina zatvora, Atdhe Arifi šest, Egzona Haliti na po pet i po, a Adea Batusha na dvije godine zatvora.

Jedino Batusha nije bila u pritvoru nakon prvostepene presude, jer je kazna bila manja od pet godina zatvora.

Izvor: Agencije