Kosovari masovno kupuju stanove u Makedoniji

Sve više građana napušta Kosovo (Al Jazeera)

U posljednjih nekoliko mjeseci stanovnici Kosova masovno kupuju nekretnine u Makedoniji, a oni s “dubljim džepom” ne pitaju za cijenu imanja na najatraktivnijim lokacijama, tvrde iz agencija za nekretnine, prenose makedonski mediji.

Nekretnine se uglavnom kupuju u Tetovu, Gostivaru i Skoplju.

“Gotovo 80 posto novoizgrađenih stanova u Tetovu i Gostivaru su kupili građani Kosova. Za kvadrat plaćaju i po 700 eura. Osim stanova, kupuju se i kuće, ali je njihova cijena visoka”, kažu u jednoj gostivarskoj građevinskoj firmi, prenosi Tanjug.

Osim u Tetovu i Gostivaru, Albanci sa Kosova u posljednje vrijeme kupuju stanove i u Ohridu, ali to ne rade direktno, već preko posrednika.

Zbog straha da će kupovina stana izazvati negativne reakcije kod lokalnog stanovništva, kupoprodajni ugovori se prave na treća lica.

Finansijski problemi

Iz agencije za nekretnine Elinor iz Tetova kažu da im Albanci potražuju stanove, ali da im oni ne prodaju te da ih “prosljeđuju u Skoplje”.

“Osim Albanaca, stanove u Tetovu i Gostivaru traže i Makedonci iz Albanije”, kažu iz ove agencije.

Mediji navode da je problem s Kosovarima postao aktuelan od kada se prije nekoliko dana pojavila informacija da na hiljade razočaranih građana stanjem na tom području masovno napušta Kosovo.

Navodi se i da dodatni problem predstavlja strogi vizni režim koji je Evropska unija uvela za građane sa Kosova.

Iako zvanična Priština ima započete pregovore za ukidanje viznog režima, čini se da je topljenje šengenske barijere još uvijek daleko, navode mediji, a razlog tome je povećani broj zahtjeva za azil u zemljama Zapadne Evrope i nestabilno političko stanje na Kosovu.

Belim Beqaj, politički analitičar iz Prištine, kaže da ne postoji drugi razlog osim finansijskog što se građani iseljavaju sa Kosova te da bi vlasti to trebale spriječiti.

EU uključila crveni alarm

“Građani su razočarani i zbog toga bježe. Kada čovjek ima finansijskih problema, ne gleda da li je pasoš s kojim treba otići srpski, makedonski ili ruski. Uslovi za život na Kosovu su teški i zbog toga ima i masovnih odlazaka”, naveo je Beqaj.

Evropska unije je već uključila “crveni alarm” zbog vala azilanata sa Kosova i traži od vlasti u Prištini da svojim građanima preko kampanja objasni da je skoro nemoguće dobiti azil u nekoj zemlji Unije.

Makedonski mediji navode, pozivajući se na posljednja istraživanja, da je nezaposlenost na Kosovu 45 posto te da je među mladima taj procenat gotovo 70 posto.

Portal Telegraf piše da je glavni izvor prihoda građana Kosova pomoć od rođaka iz dijaspore te da svaka treća porodica ima nekoga na radu u Njemačkoj ili Švicarskoj.

Izvor: Agencije