Kosor: Karadžića slavi Dodik, a s Dodikom je saveznik Čović

Kosor je nakon izbornog poraza krajem 2011. postala saborska zastupnica i na toj dužnosti ostala četiri godine (EPA)

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor osvrnula se na Twitteru na sutrašnju presudu Radovanu Karadžiću, uputivši kritiku na račun političke suradnje Milorada Dodika i Dragana Čovića.

“Sutra presuda Karadžiću u Haagu. Kojeg kao heroja slavi Dodik. S kojim je u savezništvu Čović. Koji je počasni doktor Zagrebačkog sveučilišta”, napisala je Kosor.

Aludirala je na činjenicu da je Dodik više puta vrlo pohvalno govorio o Karadžićevoj ulozi tijekom prve polovice 1990-ih i rata u Bosni i Hercegovini.

Prije izricanja prvostupanjske presude, prije tri godine, Dodik je na Palama otvorio studentski dom koji je ponio Karadžićevo ime. Bilo je to drugi put da Dodik otvara isti dom.

Svojedobno je i izrazio zahvalnost Karadžiću na stvaranju Republike Srpske, kazavši da to čini “u političkom smislu”.

Kao svjedok obrane, tada na dužnosti predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, Dodik je svjedočio u Haagu u postupku protiv Karadžića.

Radovan Karadžić, nepravosnažno osuđen u Haagu na 40 godina zatvora zbog genocida, progona i teroriziranja Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini, prošle je godine u bh. entitetu Republika Srpska dobio i mirovinu.

Dobri odnosi Dodika i Čovića

Kad je u pitanju suradnja Dodika, koji je na čelu Saveza nezavisnih socijaldemokrata, kao najjače stranke Srba u Bosni i Hercegovini, i Dragana Čovića, predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, brojni su susreti, razgovori i dogovori dvojice političkih čelnika o suradnji na raznim razinama vlasti.

Trenutno traju pregovori o formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, pri čemu Dodik govori da su “srpska i hrvatska strana pokazale spremnost, ali sa bošnjačke strane postoji očigledna opstrukcija sa ciljem da na ministarskim pozicijama zadrže kadrove koji im odgovaraju”.

Čović je prošle godine dobio titulu počasnog doktora Sveučilišta u Zagrebu, što je izazvalo brojne osude u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Jadranka Kosor, nakon izbornog poraza krajem 2011., postala je saborskom zastupnicom i na toj dužnosti ostala četiri godine. Danas se bavi političkim analizama događanja u Hrvatskoj i susjedstvu.

I početkom godine kritizirala je odlazak Dragana Čovića u Banju Luku na proslavu Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

“Proslavu neustavnog dana RS povodom kojeg je odlikovan Slavko Lisica, osuđen zbog ratnih zločina u RH, ali i Ana Brnabić, odlikovanjem kojeg su dobili zločinci poput Karadžića i Mladića, uveličao je i Dragan Čović. Neće ga nitko zbog toga proglasiti personom non grata“, napisala je tada Kosor na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera i agencije