Kosnett: Ratnim zločincima nije mjesto u Vladi Kosova

Philip Kosnett: Ne se može vidjeti put ka punoj integraciji Kosova u međunarodni sistem bez sporazuma sa Srbijom (Arhiva)

Osuđenim ratnim zločincima nije mesto u Vladi Kosova, poručio je američki ambasador u Prištini Phillip Kosnett, povodom imenovanja Sylejmana Selimija, bivšeg komandanta nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova – OVK, za savetnika premijera Kosova Ramusha Haradinaja.

Kosnett je na svom Twitter nalogu pozvao lidere Kosova da “prestanu da podržavaju takve pojedince”.

“Takva podrška baca sumnju na posvećenost Kosova vladavini zakona”, napisao je Kosnett.

Selimi, koji je nedavno uslovno pušten iz zatvora u Prištini, gde je služio kaznu za ratni zločin počinjen protiv civilnog stanovništva, imenovan je za Haradinajevog savetnika.

Specijalni sud saslušao Selimija

Neposredno po uslovnom puštanju, Selimija su primili presednik Kosova Hashim Thaci i Haradinaj, opisujući ga kao “generala slobode” i “živog heroja”.

Dan nakon što je Selimi pušten na uslovnu slobodu, u Brocni, selu u Srbici/Skenderaju okupili su se Thaci i predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli kako bi to proslavili.

Selimi je ranije dobio poziv za saslušanje od Specijalnog suda za ratne zločine.

On je trebalo da se 9. januara pojavi na saslušanju u Hagu, ali je nekoliko dana pre toga saopšteno da se razboleo i da je hospitalizovan.

Izvor: Agencije