Košarkaši Srbije među nositeljima na Svjetskom prvenstvu

Prvih devet najboljih selekcija svijeta nisu se poremetili u odnosu na ranije stanje (FIBA)

Košarkaška reprezentacija Srbije nalazi se među nositeljima na predstojećem Svjetskom prvenstvu, koje će biti održano u Kini od 31. augusta do 15. septembra ove godine.

“Orlovi” se nalaze među osam najbolje rangiranih reprezentacija na novoj listi Svjetske košarkaške asocijacije – FIBA koje će učestvovati na Mundobasketu, a ekipa Aleksandra Ðorđevića bit će u prvom šeširu na žrijebu, koji će biti održan 16. marta u Shenzhenu.

Nositelji grupa će, pored Srbije i domaćina Kine, biti još Sjedinjene Američke Države, Španija, Francuska, Argentina, Litvanija i Grčka.

Svjetsko prvenstvo u Kini bit će održano od 31. augusta do 15. septembra, a pored Srbije, sa Balkana je tu i Crna Gora.

Na SP-u će nastupiti 12 evropskih reprezentacija (Češka, Francuska, Njemačka, Grčka, Crna Gora, Italija, Litva, Poljska, Rusija, Srbija, Španija, Turska), sedam reprezentacija iz Amerika (Argentina, Brazil, Dominikanska Republika, Kanada, SAD, Venezuela, Portoriko), osam iz Azije i Okeanije (Australija, Kina, Iran, Japan, Jordan, Novi Zeland, Filipini, Južna Koreja), te pet iz Afrike (Angola, Obala Slonovače, Nigerija, Senegal, Tunis).

Pad Makedonaca n FIBA listi

Prvih devet najboljih selekcija svijeta nisu se poremetili u odnosu na ranije stanje, s Amerikancima na čelu.

Slijede Španija, Francuska i Srbija na četvrtom mjestu, a iza nje su Argentina, Litvanija, Slovenija, Grčka, Hrvatska te Rusija, koja je 10. mjesto preuzela od Australije.

Crnogorci, koji su također izborili plasman na Mundobasket, trenutno su 28. selekcija svijeta i napredovali su jedno mjesto.

Jedno mjesto je napredovala i Bosna i Hercegovina (sa 41. na 40.) dok je Sjeverna Makedonija “pala” sa 40. na 42. poziciju FIBA-ine liste.

Na listi je i košarkaška reprezentacija Kosova, koja je 90. selekcija svijeta.

Sljedeća rang lista FIBA-e bit će objavljena po okončanju Svjetskog prvenstva u Kini.

Izvor: Al Jazeera i agencije