Košarka: Veterani Jugoslavije bolji od SSSR-a

Košarkaški veterani nekadašnjih selekcija SSSR-a i Jugoslavije odigrali su večeras u beogradskoj dvorani Pionir revijalni meč i podsjetili na veliko rivalstvo dvije škole košarke, a pobjeda je pripala bivšim jugoslavenskim reprezentativcima, odnosno ekipi Zapada koja je bila bolja od Istoka i pobijedila s 95:90.

Posljednji susret dviju velikih reprezentacija odigran je na Svjetskom prvenstvu u Argentini 1990. kada je slavila Jugoslavija, pa je susret u Beogradu bio prilika da poslije 24 godine snage odmjere veterani zemalja kojih više nema, a koje su godinama bile košarkaške velesile.

Susret je organiziran u povodu skorog početka regionalne studentske lige, koji je zakazan za 22. veljače, pa je više od 2.000 gledatelja moglo uživati u majstorijama Aleksandra Volkova, Nikolaja Derjugina, Sergeja Panova, Zahara Pašutina, Dina Rađe, Srećka Jarića, Nebojše Zorkića, Milenka Topića, Radisava Ćurčića i drugih.

Na klupi Zapada bili su i Dejan Tomašević, Predrag Danilović, Damir Šolman, Ratko Tvrdić, kao i Petar Skansi, koji je izveo početno podbacivanje.

Ekipe su kao izbornici predvodili Ranko Žeravica i Mirko Novosel, odnosno legendarni Stanislav Jerjomin.

Rađi najveći aplauz

Iako vremešni, veterani su pokazali da i dalje dobro barataju loptom pod obručima, a za najkorisnijeg igrača utakmice proglašen je Dino Rađa s 21 postignutim poenom.

Upravo je Rađa i dobio najveći aplauz u dvorani, a i dalje ga vežu lijepe uspomene na susrete sa Sovjetima.

„Uvijek je sa njima bilo teško igrati, ali uspomene na nekakve najbolje, najsjajnije dane moje karijere – reprezentativne i klupske – vezane su uz njih, tako da mi je drago neke ljude koje nisam vidio godinama ponovno vidjeti. Doduše, u malo su ‘pojačanom stanju’, ali bitno je da su živi i zdravi“, ispričao je Rađa.

I Mirka Novosela, također, najljepše uspomene vežu upravo za Sovjete.

„Baš se nalazim u dvorani gdje je bila ona povijesna uakmica, najveća na ovim prostorima, a to je ono finale Jugoslavije sa SSSR-om 1975. godine. To je bio jugoslavenski dream team“, tvrdi Novosel.

Odrastali gledajući Jugoslaviju

Neki sovjetski igrači odrastali su sanjajući da pobjede upravo Jugoslaviju.

„Odrastao sam gledajući veliki jugoslavenski tim za koji su igrali Ćosić i Dalipagić. To su bile superzvijezde koje sam gledao na televiziji. Nažalost, tada je Jugoslavija redovno pobjeđivala Sovjetski savez i tek je moja generacija uspostavila neki balans“, sjeća se Aleksandr Volkov.

Ipak, neki su imali pozitivna iskustva s „plavima“.

„Srećom po mene, u većini mečeva koje sam igrao u razdoblju od 1979. do 1988. godine rezultat je bio pozitivan za sovjetski tim“, govori Sergej Tarakanov.

Rezultat egzibicijskog susreta bio je u drugom planu, javlja Al Jazeerin reporter Dušan Hadži Nikolić i zaključuje kako su se svi koji su došli na spektakl složili da je najbitnije bilo poslati poruku da je košarka i dalje sport „broj jedan“, kako na području bivšeg Sovjetskog saveza, tako i u državama bivše Jugoslavije.

Izvor: Al Jazeera i agencije