Oglasi

Kosačov: Izgradnja baza SAD-a u Siriji podsjeća na SR Jugoslaviju

Ruski političar uporedio je izgradnju američkih baza na sirijskoj teritoriji s bazom Bondsteel na Kosovu.
SAD je počeo izgradnju dvije vojne baze u regiji s nalazištima nafte u SirijiEPA - Ilustracija

Šef ruskog Odbora Vijeća federacije za međunarodna pitanja Konstantin Kosačov kaže da izgradnja američkih baza na teritoriji Sirije podsjeća na ponašanje Sjedinjenih Američkih Država u bivšoj Saveznoj Republici Jugoslaviji, odnosno izgradnju kampa Bondsteel.

Izgradnja dvije vojne baze u Siriji pokušaj je SAD-a da opravda sredstva potrošena na vojnu operaciju u toj bliskoistočnoj državi, smatra Kosačov, prenosi Tanjug.

"Objavljeno je da je SAD počeo s izgradnjom dvije vojne baze u sirijskoj pokrajini Deir ez-Zor. Formalni povod za to jest onemogućavanje da teroristi imaju pristup nalazištima nafte, a neformalni da se iskupe za troškove za vojnu operaciju u Siriji. To što se time radikalno narušava suverenitet Sirije na Zapadu, sudeći po svemu, malo koga brine", napisao je Kosačov na Facebooku.

Druga najveća baza u Evropi

Uz to, naveo je on, izgradnja takvih baza podsjeća na ponašanje SAD-a u SR Jugoslaviji 1999, kada su "Amerikanci u toj, tada još cjelovitoj evropskoj državi počeli graditi vojnu bazu, i to bez dozvole njenog rukovodstva".

Ta baza, danas druga najveća američka baza u Evropi, sada je na teritoriji Kosova, rekao je on i upozorio Sirijce da budu obazrivi u vezi s tim, prenosi agencija TASS.

Ruska agencija prenosi da je turska agencija Anadolija u utorak izvijestila da je SAD počeo izgradnju dvije vojne baze u regiji s nalazištima nafte u Siriji.

Izvor. Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.