Oglasi

Koruška policija: Djelovanje i na naznaku kršenja zakona na Bleiburgu

Na licu mjesta će biti prisutni predstavnici državnog odvjetništva Klangenfurta, pa su moguća i trenutna izdavanja naloga za hapšenjem.
Za dom spremni, BleiburgPolicajci će prije akcije biti poučeni o zabranjenim simbolimaAP - Ilustracija

Koruška policija u četvrtak je objavila opsežni akcijski plan vezan uz subotnje okupljanje na Lojbaškom polju pored Bleiburga te najavila beskompromisno djelovanje u slučaju i same naznake da bi moglo doći do kršenja zakona.

"Policija će po potrebi, odnosno u slučaju nepoštivanja zakona ili ugroze javnog mira, beskompromisno i odlučno reagirati. To uključuje i momentalno privođenje u slučaju nepoštivanja zakona o zabrani isticanja zabranjenih simbola", piše u priopćenju za medije, u kojem se navodi da će policija reagirati i kod same naznake da bi moglo doći do kršenja zakona, prenosi Hina.

Na licu mjesta će biti prisutni i predstavnici državnog odvjetništva Klangenfurta, tako da su moguća i trenutačna izdavanja naloga za uhićenjem.

Prisutni će biti i predstavnici Saveznog ureda za strance, koji bi trebali pridonijeti "povećanju stupnja učinkovitosti".

Policajci, specijalci, psi, helikopteri...

Koruška policija u svom priopćenju, koje je potpisao šef ureda za odnose s javnošću Rainer Dionisio, polazi od blizu 15.000 sudionika komemorativnog skupa na Lojbaškom polju, i to većinom iz Hrvatske, i tek manjim dijelom iz Austrije, Švicarske i Njemačke.

To je za blizu 5.000 više nego prošle godine.

Ove godine će biti prisutan i već broj policajaca, s obzirom na to da je cijeli događaj potpao pod zakon o javnom okupljanju nakon, što je dijeceza Klangenfurt odbila izdati dozvolu za održavanje mise.

U osiguranju skupa će tako ukupno sudjelovati 410 policajaca, među kojima su i pripadnici specijalnih policijskih jedinica te 310 redovnih policajaca iz cijele zemlje, 10 vodiča pasa, dvojica stručnjaka za eksploziv, dva helikoptera te 12 pripadnika hrvatske policije.

Policajci će prije akcije biti poučeni o zabranjenim simbolima, što se posebice odnosi na simbole iz razdoblja nekadašnje Nezavisne Države Hrvatske, koji se od 1. ožujka ove godine, uz simbole iz Trećeg Reicha, u Austriji nalaze na listi zabranjenih simbola.

Sprečavanje 'direktnih sukoba'

Policajci će grafičke informacije o novim simbolima dobiti i na svoje mobitele.

"Povećanje broja pripadnika snaga reda za jednu trećinu u usporedbi s prošlom godinom je povezan i sa znatno više sudionika skupa nego prošle godine", piše u priopćenju.

S druge strane se žele spriječiti "direktni sukobi" između sudionika skupa i sudionika dva najavljena prosvjeda protiv okupljanja na Lojbaškom polju, koje organiziraju lijevo orijentirane austrijske inicijative.

Sva tri skupa, glavni na Lojbaškom polju kao i dva prosvjeda protiv ovog skupa, bit će nadzirani pomoću statičnog i pokretnog video nadzora.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.