Koruška: Katolička crkva zabranila misu u Bleiburgu

Odluka o uskraćivanju dozvole za održavanje mise kod Bleiburga, koja je trebala biti održana 18. maja ove godine, donesena je nakon 'detaljne analize' skupa 2018. (EPA)

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) u petak je izrazila duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dopustiti slavljenje mise zadušnice na blajburškom polju te je u cijelosti odbacila i razloge koji se navode za takvu odluku.

“Dijecezanski upravitelj biskupije Gurk Klagenfurt mons. Engelbert Guggenberger odlučio je ove godine ne dopustiti slavljenje mise zadušnice na bleiburškom polju. Hrvatska biskupska konferencija sa žaljenjem je primila tu odluku i izražava svoje duboko neslaganje s razlozima koji se navode za takvu odluku i u cijelosti ih odbacuje”, ističe se u priopćenju Tiskovnog ureda HBK-a, kako prenosi Hina.

Smatraju da “uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih”.

Podsjećaju da su predstavnici HBK-a i Austrijske biskupske konferencije nekoliko puta razgovarali o obilježavanju blajburške tragedije.

HBK: Svih ovih godina slavlje protjecalo dostojanstveno

Također, navode i da se HBK uključio preko Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u organizaciju misnog slavlja na blajburškom polju 2003. 

“Svih proteklih godina, a napose prošle 2018. godine, euharistijsko slavlje je proticalo dostojanstveno kako i priliči toj najuzvišenijoj molitvi Crkve”, naglašava u priopćenju HBK.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković upoznat je s informacijom da je Katolička crkva u Koruškoj odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za održavanje mise u Bleiburgu, a kako je Sabor pokrovitelj te komemoracije, planira najprije obaviti razgovore s organizatorima te potom odlučiti šta dalje i uskladiti buduće postupanje, prenosi Hina.

Kako se saznaje iz izvora bliskih Uredu predsjednika Sabora, razgovarat će se najprije s Počasnim blajburškim vodom i Katoličkom crkvom, odnosno Hrvatskom biskupskom konferencijom, koji su organizatori komemoracije, nakon čega će odlučiti šta dalje.

Ni ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić nije u petak željela detaljnije komentirati odluku crkve u Austriji da zabrani održavanje mise za poginule vojnike Nezavisne Države Hrvatske (NDH) kod Bleiburga nego je ocijenila da je misa najbolji način da se komemoriraju žrtve iz Drugog svjetskog rata.

Pejčinović Burić: Za nas je Bleiburg mjesto sjećanja i komemoracije

“Ne treba komentirati ono što druge države rade. Za nas je Bleiburg mjesto sjećanja i komemoracije za žrtve koje su tamo bile”, izjavila je novinarima Pejčinović Burić.

“Najbolji način da se komemoriraju je sveta misa”, dodala je.

Katolička crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise na Lojbaškom polju kod Bleiburga zbog toga što se ta misa politički instrumentalizira, priopćila je u petak tamošnja Katolička crkva.

“Misa na polju kod Bleiburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti”, navodi se u pismu koje je potpisao sekretar biskupije u Klagenfurtu, msgr. Engelbert Guggenberger.

Dalje se navodi da manifestacija na Lojbaškom polju šteti ugledu Katoličke crkve.

“Ukupna slika ove manifestacije šteti ugledu Katoličke crkve i mogla bi s pravom poslužiti kao temelj da se, u slučaju da se izda dozvola za održavanje mise, Katoličkoj crkvi u Koruškoj prebaci instrumentalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru”, piše u saopćenju.

Zabrana ustaških simbola

Navodi se i da je odluka o uskraćivanju dozvole za održavanje mise kod Bleiburga, koja je trebala biti održana 18. svibnja ove godine, donesena nakon “detaljne analize” skupa 2018. i “brojnih razgovora” između predstavnika Austrijske i Hrvatske biskupske konferencije, u kojima su učestvovali i vjernici hrvatske zajednice u Koruškoj i predstavnici austrijskih sigurnosnih organa.

“Analiza mise 2018. pokazala je da uvjeti za davanje dozvole, koje je prije toga postavio biskup Schwarz, u najvećoj mjeri nisu ispunjeni ili nisu mogli biti ispunjeni”, priopćila je koruška Katolička crkva.

Iako se skup održava na privatnom posjedu, održavanje mise iziskuje dozvolu nadležne Katoličke crkve u Koruškoj.

Austrijska država od prošle godine počela se pojačano kritički odnositi prema skupu u Bleiburgu na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika u Evropskom parlamentu. Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz razdoblja Nezavisne Države Hrvatske.

Izvor: Agencije