Korupcijski skandal u brazilskom Kongresu

Kao predsjednik Donjeg doma, Cunha bio treći u redu za nasljednika predsjednika države (AP)

Brazilski vrhovni sud uklonio je s dužnosti predsjednika Donjeg doma Kongresa pod optužbom za ometanje istrage o korupciji nekoliko dana prije nego što bi proces opoziva, koji je on pokrenuo, trebao smijeniti predsjednicu Dilmu Rousseff.

Smjena Eduarda Cunha, ogorčenog protivnika Rousseff i jedne od najkonfliktnijih javnih osoba, novi je politički potres u najvećoj južnoameričkoj zemlji koja se bori s teškim korupcijskim skandalom i najtežom recesijom u posljednjih nekoliko decenija.

Vrhovni sud je jednoglasno odobrio zahtjev glavnog brazilskog državnog tužioca da oduzme Cunhi utjecajni položaj zbog navodnog zastrašivanja zastupnika i ometanja istrage o optužbama da ima neprijavljene bankovne račune u Švicarskoj s milionima dolara od mita.

Cunha je jedini zastupnik koji je optužen za korupciju u velikom korupcijskom skandalu fokusiranom na državnu naftnu kompaniju Petroleo Brasileiro SA, poznatiju kao Petrobras.

Zamjenik predsjednika Donjeg doma Waldir Maranhao, član Napredne stranke, koji je također pod istragom u skandalu Petrobras, postao je vršilac dužnosti čelnika Donjeg doma.

Kao predsjednik Donjeg doma, Cunha je bio treći u redu za nasljednika predsjednika države, a bio bi drugi ukoliko Senat sljedeće sedmice odluči, kako se očekuje, suditi Rousseff za optužbe o budžetskim nepravilnostima.

Ako joj Senat bude sudio, Rousseff će automatski biti suspendovana s dužnosti do šest mjeseci tokom suđenja, a zamijenit će je Michel Temer, njen 75-godišnji potpredsjednik. Temer već priprema svoju vladu.   

Borba protiv Rousseff

Cunha je u decembru počeo postupak opoziva protiv Rousseff pod optužbom da je prekršila zakon o budžetu manipulišući Vladinim računima, čime je mogla pojačati javnu potrošnju prije nego što je ponovno izabrana 2014. godine. Da je ranije došla, njegova suspenzija joj je mogla pomoći.

Sada može djelovati protiv Rousseff, slabeći njen argument da je žele opozvati korumpirani političari. Mogla bi pomoći Temeru uklanjanjem ukaljanog saveznika s kojim bi novi predsjednik morao pregovarati o zakonima.

Temerova vlada bi trebala provesti reforme kako bi oživjela povjerenje u slabu brazilsku privredu i riješiti problem budžetskog deficita koji je prošle godine prešao 10 posto bruto domaćeg proizvoda.

Izvor: Agencije