Korona zaobišla Turkmenistan: Činjenična ili državna istina?

Berdimuhamedov i Medvedev u automobilu iz sovjetske ere (Reuters)

Turkmenistan, jedna od rijetkih zemalja koje je COVID-19 poštedio, prema izjavama dužnosnika, nastavlja organizirati javne skupove, no stručnjaci sumnjaju u službene tvrdnje bivše sovjetske republike, koja nije naučila javno priznati loše vijesti.

Država centralne Azije, jedna od najzatvorenijih i najautoritaenijih na planeti, poput Sjeverne Koreje, Turkmenistan je na veliko proslavio Svjetski dan zdravlja 7. aprila, prenosi Hina.

Kao da ne postoje propisi socijalne distance i kućne izolacije nametnute milijardama ljudi u svijetu, turkmenski dužnosnici provozali su se, svi jednako odjeveni, biciklom kroz prijestolnicu Ašgabat veličajući zdrav način života.

Predsjednik Gourbanguli Berdimuhamedov, bivši ministar zdravlja koji se voli snimati u sportskim trenucima, na taj dan i sam je vozio bicikl zajedno s podređenima, a zatim su i projahali gradom, a što je sve zabilježila televizijska kamera.

Istovremeno su se učenici vratili u škole nakon proljetnih praznika.

Sve te inicijative doimaju se paradoksalnima u vrijeme kada vlasti donose mjere u svrhu suzbijanja pandemije korona virusa.

Nogometni savez je, kao i svugdje u svijetu, odgodio nogometno prvenstvo “u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije”.

Predsjednik je u aprilu pozvao “sve stanovnike da se testiraju” na korona virus, a objavljen je i poseban telefonski broj putem kojeg se Turkmenci mogu upoznati s mjerama zaštite od epidemije covid-19.

Kontradiktorno ponašanje

Promatrači te zatvorene zemlje ne čude se jer takvo naizgled kontradiktorno ponašanje svojstveno je paternalističkom govoru šefa države.

“Uvijek se nastoji istaknuti da predsjednik dobro upravlja zemljom i da se brine za zdravlje Turkmenaca”, kaže Ruslan Mjatjev, Turkmenac koji živi u emigraciji te iz Evrope vodi internetski portal “Alternativne vijesti iz Turkmenistana”.

Tako se s jedne strane čuje da je “policija zaustavila vozače na kontrolnim tačkama kako bi im izmjerila temperaturu, a s druge strane organiziraju se skupovi na kojima je organizatoru posljednja briga spriječiti prenošenje korona virusa”, kaže Mjatjev.

Smatra malo vjerovatnim da u Turkmenistanu nema nijednog slučaja zaraze covid-19, pa za ilustraciju govori da službeni Ašgabat tvrdi kako u državni niko nije zaražen HIV-om.

“Međutim, lično poznajem Turkmence s AIDS-om”.

Ipak im prijeti ekonomska kriza

Kate Mallinson, naučnica u programu Rusija i Euroazija u think-tanku Chathamm House, kaže da Turkmenistan još funkcionira po modelu iz doba Sovjetskog Saveza u kojem je prvi potez bio prikriti težinu krize kada ona izbije.

“Oni još boluju od ‘černobilskog’ mentaliteta i ne žele priznati da postoje loše vijesti”, rekla je podsjetivši kako je duže vrijeme nekadašnji SSSR nastojao sakriti razmjere nuklearne katastrofe.

Turkmenistan, koji jako ovisi o izvozu svoje nafte, još se nije oporavio od krize i 2014. godine, slažu se stručnjaci, no službeni Ašgabat tvrdi da je u 2019. ekonomski rast iznosio 6,2 posto.

Stoga ni ekonomska kriza nastala zbog pandemije korona virusa ne može zaobići Turkmenistan, koji glavninu prihoda ostvaruje izvozom prirodnog plina, a Kina mu je glavni kupac.

Turkmenistanu “će velik udarac nanijeti ekonomsko usporavanje u svijetu izazvanom pandemijom zbog pada cijena ugljikovodika”, kaže Mallinson, koja istovremeno čvrsto sumnja da će turkmenistanska vlada to priznati.

Izvor: Agencije