Korona virus u Banjoj Luci: Diletantizam i teorije zavjere

'Također, ovakva vremena zahtijevaju kompetentne osobe na svojim poslovima, a ne vjetropiraste umove sklone teorijama zavjere', piše autor (EPA)

Dobro bi bilo na početku reći da je Banjaluka prvi grad u Bosni i Hercegovini u kojem su zabilježeni slučajevi zaraze korona virusom.

Otac i sin leže na UKC Banjaluka i njihovo stanje je za sada dobro.

U eri lažnih vijesti, masovne histerije, poplave senzacionalizma i panike bilo bi poželjno, čak obavezno “spustiti lopticu” i nekako zdravorazumski, edukativno i smireno korespondirati sa javnošću, zar ne?

Teorija zavjere

Evo šta o korona virusu kaže prvi čovjek Vlade entiteta Republika Srpska Radovan Višković:

“Možda ne bi trebalo kao predsjednik Vlade da to kažem, ali hoću kao čovjek da kažem da je korona virus izmišljen da bi se zaustavio privredni rast, pogotovo nekih zemalja koje su se u određenom momentu pojavile tamo gdje neki drugi smatraju da ne bi trebalo da se nađu”, istakao je premijer u svom opskurnom obraćanju.

Izjava je toliko skaradna da ju je i vjerna prijateljica vlasti u RS-u, agencija Srna, skinula sa svog portala.

Pa šta nije u redu sa premijerom i njegovom izjavom?

Za početak, ta izjava više ne dolikuje ni polupijanim teoretičarima zavjere ispred seoskih zadruga. I oni su u doba sveopšte informatizacije odustali od priučenih, neprovjerenih i netačnih žutih poluvijesti, koje imaju za cilj širenje panike.

Takav pristup globalnom svjetskom zdravstvenom problemu, koji je, ironično, samo nekoliko sati poslije evidentiran nekoliko stotina metara od Viškovića, u najmanju ruku je skandalozan. Umjesto da se bavi koordinacijom sa ministarstvima, da pravi krizni štab, određuje prioritete u zaštiti i prevenciji, Višković bistri bjelosvjetsku teoriju zavjere. Potpuno nesankcionisano.

Sreća njegova (u ovom slučaju) što je on samo Dodikova ikebana. Možda čak ni Dodikova, možda ikebana Željke Cvijanović. Dakle, ikebanina ikebana.

Nego, kako je nastao ovako bahat, površan i izrazito antinaučni stav prema korona virusu, koji ubija ljude širom svijeta, a čija smrtnost premašuje onu običnog gripa?

Stav je nastao prepisivanjem.

Smijehom i kupovinom protiv virusa

Srbijanski pulmolog dr Branimir Nestorović na presici, sve zajedno sa Vučićem u pozadini, kaže sljedeće:

“Ne mogu da verujem da narod koji je preživeo sankcije, bombardovanje, svakojaka maltretiranja, da će da se uplaši najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva koji na Fejsbuku postoji. Voleo bih da i ja dobijem ovaj virus, pa da umrem da ih demantujem (smijeh). Znači, estrogeni definitivno štite žene, žene imaju blage oblike, praktično ne umiru od virusa. Prema tome, što se žena tiče, vi sada slobodno u šoping u Italiju, čujem da će tamo veliki popusti da budu (smijeh).”

Ovoliku količinu komprimovanih gluposti slabo ko je čuo u posljednje vrijeme. Ali, kad jedan pulmolog srbijanski, pa još sa Vučićem u pozadini, odapinje nebuloze, eheej, onda je to sigurno nešto pametno, misli se podvižničko rukovodstvo entiteta Republika Srpska zajedno sa premijerom Viškovićem na čelu – ako je na čelu.

I tim slijedom događaja jasno je zaključiti da Višković ne razmišlja svojom glavom nego klimoglavi i kaže šta mu se dâ da kaže. Sa druge strane, kako reče, “kao običan čovjek”, on je polukvalifikovani lokalni teoretičar zavjere, ništa više i ništa manje od toga. Problem je što i premijer koji čeka naredbe za misli “odozgo” i običan čovjek u jednoj osobi đavolski griješe.

Griješi profesionalno jer ne radi ništa. Griješi jer dezinformiše narod, i to samo nekoliko sati prije nego što narod shvati da mu je virus u gradu. Griješi jer demonstrira sav jad, čemer i diletantizam u doba virus. Griješi jer umjesto da se bavi operativnim radom postaje hodajuća glupost u doba korone.

Zamislite vi samo jednog premijera bilo gdje u svijetu, koji kaže da nema mjesta panici, pa se odmah nadoveže kako je virus nastao da bi bio zaustavljen ekonomski rast (sic!).

Nije to sve.

O, ne, nastavlja Višković, pa kaže da će se prisustvo virusa daleko jače odraziti na svjetsku ekonomiju nego, k'o, biva, na domaću.

Demantovao je samog sebe već na dan saznanja da je korona tu u Banjaluci, u RS-u, poručivši iz Trebinja da će se odjednom virus odraziti i na domaću ekonomiju.

Istinabog, ne znamo šta je to domaća ekonomija, da li postoji i da li seže preko entitetske linije, tek znamo da je premijer entiteta Republika Srpska opasno zabrazdio u polje kvazigeostrategije i korona virusa.

O stvarnim opasnostima, mjerama prevencije – ništa. Opet se čak i jedan virus svrstava u kategoriju napadača na Republiku Srpsku i “njene tekovine”.

To je isti onaj medijski arsenal otuđen, ali opasan, arsenal vijesti koje su sprdnja, a opet tragikomično pokazuju gdje mi to živimo. To je arsenal koji uzvikuje kako je “oštra zima pogodila opštine u Federaciji sa većinski srpskim stanovništvom”…

Šta je sve mogao reći premijer da je premijer

A mogao je entitetski premijer da ustane i kaže da je u svijetu, prema najnovijim podacima, zaključno sa 5. martom 2020, broj zaraženih porastao na 95.371 i da ih je do sada preminulo 3.284 u 84 zemlje. Mogao je da kaže da je Banjaluka prvi registrovani grad sa zaraženim osobama u Bosni i Hercegovini, da je stopa izlječenja viša od 90 odsto i da nema mjesta panici, ali oprezu i prevenciji sigurno da.

Mogao je sve to i još hiljade drugih stvari, ali nije, jer mu to mu nije u opisu posla. Na žalost građana preplašenih.

Ovakva vremena treba da pokažu sposobnost jedne zajednice da se nosi sa vrlo, vrlo konkretnim problemom. Takođe, zahtijevaju kompetentne osobe na svojim poslovima, a ne vjetropiraste umove sklone teorijama zavjere.

Baviti se spekulacijama kako i zašto je nastao korona virus bez bilo kakvih znanja i saznanja sa pozicije premijera dok se entitet i država suočava sa nadolazećom epidemijom, pa to je… Malo je reći “Selo gori, a baba se češlja”.

Neozbiljno je i u odnosu na stanovnike Banjaluke, entiteta i Bosne i Hercegovine. U najmanju ruku.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.  

Izvor: Al Jazeera