Korona virus: Najranija vakcina krajem aprila na ispitivanju

Južnokorejski grad Daegu je proglašen specijalnom zonom nakon velikog broja novih oboljenja (EPA)

Najranija vakcina protiv korona virusa, koji je samo u Kini ubio više od 2.000 ljudi, bit će dostavljena na klinička ispitivanja krajem aprila, izjavio je u petak kineski potpredsjednik nauke i tehnologije Xu Nanping.

Agencije prenose kako je do kraja četvrtka zabilježeno 118 novih smrtnih slučajeva zbog ove bolesti, pa ih ukupno u Kini ima najmanje 2.236, javlja Hina.

Kineske vlasti su potvrdile kako je za 24 sata zabilježno 1.109 novih slučajeva oboljenja, što je značajno više od 349 iz prethodnog dana.

Ukupno je u Kini oboljelo 75.685 osoba od korona virusa, prenosi Reuters.

WHO: Trend ohrabruje, ali…

U centralnoj kineskoj provinciji Hubei, iz koje je bolest i krenula, u četvrtak je zabilježeno 411 novih slučajeva infekcija, a ukupni akumulirani broj iznosi 62.442 potvrđenih slučajeva ovom dijelu države.

Na kraju četvrtka broj smrtnih slučajeva u Hubeiju dosegao je 2.144, što je više za 115 u odnosu na prethodni dan.

Zamjenik generalnog sekretara Kineske akademije nauka Zhou Qi rekao je novinarima kako bi kompanije koje su nastavile s radom trebale osigurati odgovarajuću ventilaciju i održavati sigurnu udaljenost među radnicima.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je kazao kako nedavni pad broja novih oboljenja od korona virusa ohrabruje, ali je prerano za prognoze da li će se taj trend nastaviti.

“Ovaj trend nas ohrabruje, ali nije vrijeme za zadovoljstvo”, rekao je on.

Istakao je kako je broj oboljelih u ostatku svijeta jako mali u odnosu na Kinu te dodao kako “tako možda neće dugo biti”.

Zabrana skupova u Seulu

Uprava južnokorejske prijestolnice Seula zabranila je skupove u centralnim dijelovima grada, u nastojanju da spriječi širenje korona virusa.

Ovo je objavljeno nakon saopćenja kako su zabilježena nova 52 slučaja oboljenja od korona virusa, čime je ukupni broj oboljelih povećan na 156.

Južni grad Daegu je proglašen specijalnom zonom nakon velikog broja novih oboljenja.

Ukupno 23 nova slučaja su zabilježena u Daeguu i svi se povezuju s crkvom u koju je išao jedan 61-godišnji čovjek kojem je ranije potvrđeno oboljenje.

Izvor: Agencije