Korona virus: Može li se zaraziti dodirom?

Održavanje dobre higijene i oprez pri dodirivanju potencijalno kontaminiranih predmeta nisu zamjena za ono najvažnije - socijalno distanciranje od jednog ili dva metra (EPA)

Korona virus se uglavnom prenosi kapljičnim putem, kad zaražena osoba zakašlje ili kihne, no osim socijalnog distanciranja, mnogi su ljudi oprezni kada dodiruju kvake, tipke ili novčanice.

Stručnjaci kažu da je to mudro, prenosi Hina agenciju dpa.

“Studije upućuju na to da korona virus na površinama može preživjeti od nekoliko sati do nekoliko dana”, kaže Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Transmisija korona virusa dodirom kontaminiranih objekta “čini se moguća”, navodi se i u saopćenju njemačkog Instituta za procjenu rizika (BfR).

I premda na suhim površinama općenito nije stabilan, inicijalni laboratorijski testovi o novom korona virusu ukazuju na to da ostaje zarazan do četiri sata na bakrenoj površini, 24 sata na kartonskoj i dva do tri dana na plastici.

Drugim riječima, ako zaražena osoba zakašlje i pritom poprska ručku košarice u dućanu, idući bi se kupac mogao zaraziti ako dohvati ručku i nakon toga dotakne svoja usta, nos ili oči.

Pojašnjavaju da, čak i ako se virus nađe na koži, to nije ulazno mjesto. Ako nakon toga operete ruke, primijenili ste odgovarajuću preventivnu mjeru.

Mjere zaštite

Ističu da je bitno svježe kontaminiranu ruku ne stavljati na usta, nos ili na oči kako ga u organizam ne bismo unijeli respiratorno ili konjuktivno.

BfR kaže da nema izvještaja o tomu da se neko na taj način uistinu i zarazio.

Da biste se općenito zaštitili od virusa, uključujući korona virus i virus gripe, stručnjaci savjetuju temeljito pranje ruku sapunom i vodom i suzdržavanje od dodirivanja lica izvan kuće.

BfR uz to ne vidi potrebu da zdrave osobe dezinficiraju površine.

Važno je zapamtiti da održavanje dobre higijene i oprez pri dodirivanju potencijalno kontaminiranih predmeta nisu zamjena za ono najvažnije – socijalno distanciranje od jednog ili dva metra. To je najbolji način za sprečavanje širenja zaraze.

Izvor: Agencije