Korona virus fudbal u ovoj godini koštao 14 milijardi dolara

Pandemija je uzrokovala haos u kalendaru takmičenju, ispraznila stadione, te prouzrokovala velike gubitke novca od televizijskih prava (EPA)

Međunarodna fudbalska asocijacija (FIFA) je gubitke fudbala na globalnom nivou zbog pandemije korona virusa u ovoj godini procijenila na 14 milijardi dolara.

Zbog širenja korona virusa preko cijele planete, 150 nacionalnih asocijacija članica FIFA-e tražilo je finansijsku pomoć od ukupno 1,5 milijardi dolara iz fonda za hitne slučajeve, koji je za tu namjenu uspostavila krovna svjetska federacija.

Olli Rehn, predsjednik FIFA-inog odbora za korona virus, kaže da je pandemija uzrokovala haos u kalendaru takmičenja, ispraznila stadione, te prouzrokovala velike gubitke novca od televizijskih prava.

 

Najviše izgubila Evropa

„To je ogromna brojka i odnosi se na kompletan fudbal, uključujući i omladinske akademije“, rekao je Rehn, finski političar i guverner Banke Finske.

„Korona virus će teško pogoditi fudbal i u sljedećoj godini“, upozorio je Rehn.

Dodao je da je u smislu aplututnog troška najviše pogođena Evropa, ali da najviše pate asocijacije van nje.

Prošlog mjeseca, Andrea Agnelli, predsjednik Evropske asocijacije klubova rekao je da bi članovi te asocijacije u periodu od dvije godine mogli zabilježiti gubitak od oko 4,7 milijardi dolara.

Izvor: Al Jazeera i agencije