Korona kriza bi mogla povećati nejednakost u Evropi

Zaključci zadnje analize WIL-a nisu nepovoljni po Evropu (EPA)

Evropa je i dalje regija s najvećom jednakosti u svijetu, ali bi korona kriza mogla povećati razlike u prihodima, upozoravaju francuski ekonomisti i pozivaju da se zaustavi smanjivanje oporezivanja firmi.

Upozorenje pariškog World Inequality Laba (WIL) objavljeno je u trenutku dok se Evropska unija spori oko prihvatanja plana za oporavak vrijednog 750 milijardi eura, a koji je ključan za ublažavanje dramatičnih privrednih posljedica korona krize, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Zaključci zadnje analize WIL-a, osnovanog pri Pariškoj školi ekonomije i u čijem je osnivanju učestovao i ekonomist Thomas Piketty, koji proučava nejednakost u svijetu, nisu nepovoljni po Evropu.

Nejednakost u Evropi i dalje je najmanja na svijetu.

Otok relativne jednakosti

Godine 2019. prihodi 10 posto najbogatijih u Evropi činili su 35 posto ukupnih prihoda, a 10 posto najbogatijih na Bliskom istoku, gdje je nejednakost najveća, ostvarilo je 56 posto ukupnih prihoda.

U Evropi je “primijećen porast nejednakosti od 1980-ih godina, ali je mnogo manje izražen nego u Sjedinjenim Američkim Državama. Evropa se oduprla merkantilizaciji svih aspekata društva, ona je i dalje otok relativne jednakosti u svijetu“, kazao je Lucas Chancel sa Pariške škole ekonomije.

To se objašnjava politikama redistribucije prihoda, ali i odlukom da se finansira u infrastrukturu i kvalitetne javne usluge, besplatne ili jeftine, kao i regulacijom tržišta rada.

Izvor: Agencije