Korejac dobija premiju uprkos kazni na OI

Park je, nakon pobjede Južne Koreje nad Japanom u duelu za bronzu, istakao sporni plakat (Reuters)

Južnokorejski nogometaš Park Jong-woo, koji je nakon pobjede svoje reprezentacije nad Japanom na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Londonu pokazao političku poruku, dobit će novčanu premiju koja se dodjeljuje osvajačima olimpijskih medalja iako on medalju nije primio, objavila je u četvrtak južnokorejska javna fondacija.

Mladi 23-godišnji sportaš je bio isključen sa svečanosti dodjele medalja jer je pokazao političku poruku na kojoj je pisalo „Dokdo nam pripada“, koja se odnosila na otok oko kojeg se spore Južna Koreja i Japan.

Međunarodni olimpijski odbor ga je isključio sa svečanosti dodjele medalja jer je na OI zabranjeno iskazivati i isticati političke poruke i mišljenja.

Iako nogometaš nije primio bronzanu medalju koju je južnokorejska nogometna reprezentacija osvojila u Londonu, on će svejedno primati mjesečnu novčanu premiju u Južnoj Koreji kao i svi ostali članovi reprezentacije, objavila je Korejska fondacija za promociju sporta.

U Južnoj Koreji zlatna olimpijska medalja nagrađuje se s milion wona (695 eura) mjesečno do kraja života, srebrna sa 750.000 (520 eura) a bronza sa 525.000 wona (365 eura).

Izvor: Agencije