Koraksić: Vučiću je bolje da se bavi gašenjem medija, nego mojim karikaturama

Više puta sam napuštao redakcije, kad odbiju da objave moju karikaturu, kaže Predrag Koraksić (Al Jazeera)

Karikaturista Predrag Koraksić Corax smatra da je “potpuno smešno da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić bavi karikaturom, a ne pominje probleme Južnih vesti, Vranjskih, niti brojne druge ugašene medije”, prenosi Beta.

“Vučiću je trebalo čitavih deset dana da prizna da nije [nacistički vođa Adolf] Hitler. Ako on kaže da je tako, mi bi trebalo da mu verujemo”, rekao je Koraksić za list Danas u izdanju od srijede.

Koraksić je aludirao na Vučićevo gostovanje na jednoj beogradskoj televiziji, u kojem je, kako je sam priznao, prvi put vidio karikaturu o kojoj posljednjih dana priča cijela Srbija, a kojom su se bavili i visoki dužnosnici vladajuće Srpske napredne stranke.

Predsjednikova zamjena teza

Vučić je u istom gostovanju citirao dio kolumne Dragoljuba Žarkovića, glavnog urednika Vremena, kojom je obrazložio prekid suradnje s Coraxom.

No, Koraksiću je “neverovatno to da se predsednik [Vučić] vraća u prošlost kako bi nešto dokazao zamenjujući teze”.

“Moj prestanak saradnje sa Vremenom nije nikakva cenzura, niti sam izbačen, već sam svojevoljno otišao. Iako je Žarković želeo da ostanem, odbijao sam da crtam po nečijim sugestijama i više puta sam napuštao redakcije, kad odbiju da objave moju karikaturu. To je moj princip, a ne stvar cenzure ili neslobode medija”, rekao je Koraksić.

Vučić je priznao da ga nema na karikaturi, ali su mu rekli da je na njoj.

“Mene nema na karikaturi. Meni su novinari rekli da sam na njoj i ja sam im poverovao, pošto to ne čitam. Na njoj su [Vladimir] Orlić i [Aleksandar] Martinović”, rekao je Vučić.

‘Nisam nacrtao Vučića’

Na naslovnoj strani lista Danas nedavno je objavljena karikatura na kojoj Hitler i ministar nacističke propagande Joseph Goebbels “drže u naručju” zastupnike SNS-a Martinovića i Orlića.

Karikatura je izazvala burne reakcije vlasti u Srbiji.

Koraksić je, objašnjavajući kako je nastala, rekao da je gledao prijenos zasjedanja Skupštine Srbije kada je zastupnik Martinović govorio da “list Danas vodi harangu protiv SNS-a ‘nezabeleženu od vremena Goebelsa i Hitlera'”.

Potom je Koraksiću, kako kaže, odmah palo na pamet da “obrne na drugu stranu i poslanike koji se služe tim metodama nacrta kao bebe ideologije koju pripisuju drugima”.

“A onda je Martinović u Hitleru prepoznao Vučića?! Kako i zašto, ja to ne razumem. Ja nisam nacrtao Vučića”, rekao je Koraksić za NIN.

Izvor: Agencije