Kopacz dobila povjerenje Parlamenta Poljske

Kopacz: Pragmatična politika prema događajima u Ukrajini bit će jedan od ciljeva moje vlade (AP)

Nova poljska premijerka Ewa Kopacz dobila je u srijedu navečer povjerenje zastupnika u Parlamentu te u govoru najavila da će Poljska ući u eurozonu kada ona ojača i da će biti pragmatična u vezi s Ukrajinom.

Kopacz i njenu vladu podržalo je 259 zastupnika u donjem domu Parlamenta, 183 su bila protiv i sedam suzdržano. Glasanje o povjerenju je po Ustavu zadnji korak u stupanju novog premijera na dužnost.

Kopacz, 57-godišnja pedijatrica koja je do prošlog mjeseca bila predsjednica parlamenta, preuzela je dužnost od svog pokrovitelja Donalda Tuska koji odlazi u Brisel na dužnost predsjednika Evropskog vijeća.

Kopacz je, iznoseći u Parlamentu glavne tačke svog programa, kazala da će Poljska ući u eurozonu kada ona ojača.

„Prije nego odgovorim na pitanje o vremenskom planu ulaska u eurozonu, moram postaviti jedno drugo pitanje: u kakvu je stanju eurozona i gdje ide“, upitala se nova premijerka.

Ako eurozona „ojača“, Poljska će ispuniti sve zahtjeve za pristup, „što će svakako biti dobro za ekonomiju“, istakla je.

Prvo putovanje

Nova premijerka je nakon glasanja Parlamenta najavila da će za svoje prvo putovanje u inozemstvo izabrati Brisel, gdje ide u ponedjeljak, a zatim 9. oktobra odlazi u Berlin gdje će se sastati s kancelarkom Angelom Merkel.

U govoru o općoj politici zatražila je od svih stranaka „konsenzus“ u vezi s vanjskom politikom, ponajviše u vezi s ukrajinskom krizom koja među Poljacima potiče zabrinutost za vlastitu sigurnost.

„Pragmatična politika prema događajima u Ukrajini bit će jedan od ciljeva moje vlade“, rekla je. Poljska zdušno podržava Kijev u sukobu s Moskvom, što izaziva gnjev Kremlja.

„Podržavamo proevropski smjer Ukrajine, ali nećemo zamijeniti Ukrajince koji moraju preuzeti odgovornost za reformu svoje zemlje“, dodala je, pozivajući međunarodnu zajednicu na „solidarnost“.

Poljska želi jače veze SAD i EU, podržat će ugovor o slobodnoj trgovini i zatražiti „veću američku vojnu prisutnost“ na poljskom teritoriju, istakla je Kopacz.

Nova predsjednica poljske Vlade spomenula je među svojim prioritetima energetsku sigurnost na evropskoj razini, te se obavezala da će povećati ulaganja u infrastrukturu i povećati pomoć porodici.

Izvor: Agencije