Konzum zatvara 105 prodavnica u Hrvatskoj

Do kraja jula, zatvorit će se 22 prodavnice (Reuters)

Do kraja mjeseca, u Hrvatskoj bi 22 Konzumove prodavnice trebale biti zatvorene. U procesu restrukturiranja iz tog hrvatskog trgovačkog lanca najavljeno je zatvaranje ukupno 105 prodavnica na teritoriji te zemlje.

Odluka je donesena na sastanku Uprave i Radničkog vijeća Konzuma.

Radi se o prodavnicama koje nisu profitabilne duže vrijeme, i nastavile bi generirati gubitke. U tim trgovinama, zaposleno je 870 radnika, a njih 80 posto, trebalo bi biti raspoređeno na druga radna mjesta u Konzumima Hrvatske.

Istovremeno, na sastanku je odlučeno da će se 6.000 radnika Konzuma sa najnižim koeficijentima, povećati plata za osam posto od 1. augusta. Najavljeno je i produženje kolektivnog ugovora do kraja godine sa svim pogodnostima.

Odobren kredit

Jučer je vanredni povjerenik hrvatske Vlade za Agrokor, Ante Ramljak potvrdio je da je tom koncernu odobren kredit u iznosu od 480 miliona eura.

Od tog iznosa 150 miliona eura bit će potrošeno na isplatu dugova dobavljačima, dok će 80 miliona eura stajati na računu dok se ne vidi hoće li ih vanredna uprava uopće trebati.

Agrokor će male dobavljače isplatiti za desetak dana, a velike do sredine augusta. Hrvatski mediji doznaju kako najmanje 800 dobavljača tokom postupka prijave tražbina uopće nije prijavilo potraživanja.

Kraj faze preživljavanja i početak operativnog restrukturiranja znači da će se u Agrokoru i gasiti određen broj radnih mjesta, ali se ne zna o kojem broju ljudi se radi.

Izvor: Al Jazeera i agencije