Konzervativcima Angele Merkel SAD više nije ‘prijatelj’

Angela Merkel i Horst Seehofer predstavili su predizborni program nazvan 'Za Njemačku u kojoj svi živimo dobro i sretno' (EPA)

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel izostavili su riječ “prijatelj” iz svog programa u opisu odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama tokom izborne kampanje.

Prije četiri godine, u zajedničkom programu njenog demokršćanskog CDU-a i bavarske sestrinske stranke CSU-a, SAD je opisan kao „najvažniji prijatelj“ Njemačke izvan Evrope.

Program iz 2013. „prijateljstvo“ sa Washingtonom opisao je i kao “kamen temeljac” međunarodnih odnosa Njemačke i govorio je o jačanju transatlantskih ekonomskih odnosa uklanjanjem trgovinskih barijera.

No, riječi „prijatelj“ i „prijateljstvo“ nema u posljednjem predizbornom programu pod nazivom „Za Njemačku u kojoj svi živimo dobro i sretno“. Taj program predstavili su Merkel i čelnik CSU-a Horst Seehofer.

Umjesto toga Sjedinjene Američke Države opisane su kao „najvažniji partner“ Njemačke izvan Evrope.

Opći izbori u Njemačkoj održat će se 24. septembra.

Negativni Trumpovi stavovi

Promjena u izboru riječi pokazuje koliko su se pogoršali odnosi Berlina i Washingtona otkako je Donald Trump u januaru ušao u Bijelu kuću.

On je ustrajno negativno govorio o njemačkom trgovinskom suficitu u odnosu s SAD-om, optuživao Berlin i druge evropske partnere kako duguju „golemu količinu novaca“ NATO-u i izazvao nezadovoljstvo zapadnih partnera prošlomjesečnom odlukom da istupi iz Pariškog sporazuma o klimi.

Tokom predizborne kampanje, Trump je rekao kako Merkel „uništava“ Njemačku migracijskom politikom koju je nazvao suludom.

Prošlosedmično istraživanje Pew Research Centra pokazalo je kako danas samo 35 posto Nijemaca ima dobro mišljenje o SAD-u, a na kraju mandata Baracka Obame bilo ih je 57 posto.

Izvor: Agencije