Konzervativci sačuvali vlast u Poljskoj

Alarmiranjem da je riječ o najvažnijim izborima od pada komunista, vladajuća stranka je u poslednjim danima predizborne kampanje uspjela mobilizirati birače (EPA)

Vladajuća poljska konzervativna stranka Pravo i pravda dobila je na jučerašnjim parlamentarnim izborima povjerenje birača da vodi državu i naredne četiri godine, nagovještavaju prve procjene ishoda izbora, prenosi agencija Beta.

Prema izlaznoj anketi agencije Ispos, objavljenoj po zatvaranju birališta, Pravo i pravda je osvojila 43,6 posto glasova i imat će 239 od 460 zastupnika u Donjem domu poljskog Parlamenta, četiri više nego na izborima 2015. godine. To je najveći uspjeh jedne partije pobjednice na poljskim izborima od 1989. godine koji konzervativcima omogućava da formiraju jednopartijsku vladu.

Liberalna opoziciona Građanska koalicija osvojila je 27,4 posto glasova i imat će 130 zastupnika, a Savez demokratske ljevice 11,9 posto glasova, odnosno 43 zastupnika, prema izlaznoj anketi.

U Donji dom poljskog Parlamenta ušla je i Poljska narodna stranka s 9,6 posto glasova i imat će 34 zastupnika, a cenzus od pet posto prešli su i radikalni nacionalisti iz Konfederacije sloboda i nezavisnost sa 6,4 posto glasova i imat će 13 zastupnika.

Njemačke plate

Alarmiranjem da je riječ o najvažnijim izborima od pada komunista koji odlučuju da li će Poljaci živjeti u slobodnoj državi, uskoro i sa njemačkim platama, ili će im liberalna opozicija razrušiti tradiocionalne katoličke vrijednosti i oduzeti bogata socijalna davanja koja su uveli konezervativci, vladajuća stranka je u posljednjim danima predizborne kampanje uspjela mobilizirati birače i izlaznost je dostigla rekordnih 61,1 posto.

Po objavljivanju rezultata na osnovu izlazne ankete, lider stranke Pravo i pravda Jaroslaw Kaczynski proglasio je pobjedu.

“Uprkos tom jakom frontu protiv nas, uspjeli smo pobijediti i sve ukazuje na to kako će tako i ostati. Ako tako ostane, to će biti trajna dobra promjena. Čeka nas prvo refleksija nad tim šta je uspjelo a šta nije i zbog čega ozbiljan dio društva smatra kako nas ne treba podržati. Dobili smo puno, ali zaslužujemo više. To više je obaveza koja se tiče prije svega nas”, kazao je on.

Rezultate u nedjelju održanih izbora za 460 zastupnika i 100 senatora Državna izborna komisija će saopćiti poslije prebrojavanja svih glasova, a konačne u utorak.

Izvor: Agencije