Konzervativci i laburisti obećavaju velika ulaganja u infrastrukturu

Uoči vanrednih izbora, najavljenih za 12. decembar, najveće stranke zauzimaju pozicije (EPA)

Britanski vladajući konzervativci obećali su u četvrtak da će potrošiti milijarde funti na infrastrukturu, povisivši uloge u predizbornom nadmetanju s oporbenim laburistima u vezi s tim tko će više potaknuti rast i pomoći regijama koje zaostaju ako osvoje vlast.

Uoči izvanrednih izbora, koji trebaju biti održani 12. prosinca, glavne stranke zauzimaju pozicije: britanski premijer Boris Johnson poručuje da samo on može provesti Brexit, dok vođa laburista Jeremy Corbyn ističe da samo njegove politike nude stvarne promjene.

Fokus je u četvrtak, drugog dana službene kampanje, preusmjerien na gospodarstvo, javlja Hina, pozivajući se na Reuters.

Nedugo nakon što je ministar financija Sajid Javid obećao da će potrošiti 100 milijardi funti na infrastrukturu kroz pet godina, njegov laburistički suparnik John McDonnell povisio je uloge, predloživši plan za potrošnju gotovo dvostruko većeg iznosa.

Razmetanje visokim ulaganjima

I Javid i McDonnell otputovali su na sjever Engleske u želji da privuku glasove izvan velikih gradova, u kojima su mnogi birači nezadovoljni mjerama štednje i desetljećima deindustrijalizacije.

Javid je u Manchesteru istaknuo da konzervativci imaju odgovoran plan koji će omogućiti desetljeće obnove, upozorivši da se na laburiste, što god obećali, ne može osloniti jer će prije toga uništiti gospodarstvo.

McDonnell, koji se protivi sadašnjem modelu kapitalizma i obećava reformu financijskog sektora, obećao je, pak, dodatnu potrošnju od 150 milijardi funti na škole, stanogradnju i bolnice.

Laburisti su već obećali da će uložiti približno 250 milijardi funti u kapitalne projekte u sljedećih 10 godina, financirajući ih prodajom obveznica, kako bi se stimulirali rast i zaštita okoliša.

Konzervativci i dalje u prednosti

Devet godina štednje radi smanjenja deficita koji je porastao u financijskoj krizi ostavilo je traga na biračima.

Obje stranke stoga obećavaju da će se s time prestati i predlažu velika ulaganja u infrastrukturu.

Državna potrošnja mogla bi po tome porasti na više od 40 posto bruto domaćeg proizvoda, po neovisnom trustu mozgova Resolution Foundation, što se nije dogodilo već desetljećima, iako je to i dalje manje nego u Njemačkoj i Francuskoj.

To znači i da će porezi morati rasti.

Na početku kampanje konzervativci po anketama vode ispred laburista za sedam do 17 postotnih bodova.

Izvor: Agencije