Konzervativac Ivan Duque novi je predsjednik Kolumbije

Kandidat desnice Ivan Duque izabran je za novog predsjednika Kolumbije, čime je postalo vrlo izgledno da će se mirovni sporazum s marksističkom gerilskom grupom FARC mijenjati.

Nakon 97 posto prebrojanih glasova Duque ima 54 posto podrške, dok njegov protivnik Gustavo Petro, kandidat ljevice i bivši gerilac, ima 42 posto, prenosi agencija Hina.

Duque je 41-godišnji bivši dužnosnik razvojne banke InterAmerican sa sjedištem u Washingtonu koji je obećao da će izmijeniti dogovor s FARC-om i ukinuti amnestiju mnogih pripadnika te grupe. Najavio je i rezove korporativnih poreza i davanje podrške naftnim i rudarskim projektima. 

Ovo su prvi izbori od 2016. kad je potpisan sporazum s gerilskom grupom FARC, osnovane 1964. godine. Time je je završeno pet desetljeća sukoba u kojima je živote izgubilo više od 200 hiljada ljudi, dok je sedam miliona izbjeglo iz svojih domova.

Juan Manuel Santos, prethodni predsjednik Kolumbije koji je odradio dva mandata i bio arhitekt tog sporazuma, iste je godine nagrađen Nobelovom nagradom za mir.

Amnestirane hiljade gerilaca

Od usvajanja mirovnog sporazuma do danas amnestirano je više od sedam hiljada pripadnika gerile koja je u zamjenu predala svoje oružje. Mirovni pregovori s Vladom započeli su 2012, održavani su na Kubi i trajali su četiri godine.

Kolumbijci na referendumu nisu prihvatili konačni sporazum, no mjesec dana kasnije je kongres odobrio revidiranu verziju i pretvorio ju u zakon.

No mirovni sporazum je unio razdor među 50 miliona Kolumbijaca, što se vidjelo na parlamentarnim izborima u martu kad su pobjedu odnijele stranke desnice koje se protive tom dogovoru i bez kojih zbog osvojenog broja zastupnika više neće moći biti donijeta niti jedna važna odluka. Izbor Duquea dodatno je otežao opstanak sporazuma u sadašnjem obliku.

Izvor: Al Jazeera i agencije