Konvoj s migrantima stigao u Salakovac

Konvoj autobusa s više od 270 migranata, među kojima su i djeca, nakon višesatne drame zbog zabrane ulaska u Hercegovačko-neretvanski kanton, stigao je poslijepodne u izbjeglički kamp Salakovac.

Konvoj su pratile jake policijske snage, a nazočni su bili i predstavnici UNHCR-a, Crvenog križa i drugih nevladinih organizacija.

Migrante su dočekale ekipe Crvenog križa, koje su osigurale hranu i osvježenje za nove stanovnike izbjegličkog kampa u Salakovcu. 

Sekretar Crvenog križa Grada Mostara Alen Kajtaz ističe kako su u koordinaciji s Crvenim križem FBiH i Bosne i Hercegovine danima radili na tome da se osigura prihvat migrantima u Salakovcu.

“Radili smo na tome da im se osigura krov nad glavom, da imaju hranu, sklonište, higijenske potrepštine i osnovne uslove”, kaže Kajtaz, navodeći kako su migrantima prije izlaska iz autobusa podijeljeni hrana i osvježavajući napitci. 

Dva šatora

Migrante su dočekali i službenici Hitne pomoći ako nekome bude potrebno, a nakon što se završi popis migranata, svi će dobiti krov nad glavom. 

“Ukupan broj je 296 kreveta u centru”, naglašava Kajtaz, navodeći kako za 269 azilanata neće biti dovoljno mjesta jer je u tom centru već otprije 40-ak registriranih izbjeglica. 

Stoga su postavljena dva šatora kako bi se svima osiguralo privremeno sklonište. Bit će postavljen još jedan šator i privremena ambulanta za osnovnu medicinsku pomoć.

Kolona autobusa u kojima su bili migranti i izbjeglice krenula je, nakon nekoliko sati čekanja, prema prihvatnom centru u Salakovcu.

U Salakovac je stiglo više od 270 migranata

Prethodno su bili zaustavljeni blizu Konjica, na pola puta, gdje ih je dočekala policija Hercegovačko-neretvanskog kantona i određeni broj pripadnika specijalnih jedinica policije.

U nekoliko je autobusa 300-tinjak izbjeglica i migranata, među kojima su djeca i trudnice, kao i maloljetnici bez pratnje.

Iako ne postoji nikakva službena odluka Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u vezi s migrantima i izbjeglicama, pojedini bh. mediji javljaju kako im je bio zabranjen smještaj u Salakovcu. 

Novinarima koji su očekivali dolazak migranata i izbjeglica u Salakovac rečeno je kako je vrh kantonalne policije zabranio njihov dolazak u Mostar, prenosi Avaz.

No, ta je odluka u međuvremenu promijenjena.

Pojedinim migrantima pozlilo je tokom čekanja kod tunela na prijevoju Ivan-sedlo

“Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo samo su došli i rekli da kolona može nastaviti put prema Salakovcu”, javila je Al Jazeerina reporterka Lejla Nezirović.

Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić potvrdio je da je autobuse u kojima su bili migranti i izbjeglice zaustavila interventna policija naoružana dugim cijevima i da je pod prijetnjom sile naredila njihovo vraćanje u Sarajevo.

“Ovo je udar na ustavnopravni poredak”, ocjenjuje Mektić.

Zbog toga je najavio privođenje zapovjednika policije Hercegovačko-neretvanskog kantona Ilije Lasića, poručivši kako neće dozvoliti kršenje Ustava i zakona.

 

Mektić: ‘Na djelu je državni udar’

Mektić raspolaže informacijama da Lasić “nezakonito obavlja funkciju komesara policije HNK-a” i da je “tim činom počinio krivično djelo zbog kojeg bi trebao biti uhapšen”.

“Komesar je počinilac teškog krivičnog djela. Dao sam naredbu da se kontaktira tužilac. Kontaktirao sa SIPA-om i u toku dana policijski komesar [Ilija Lasić] moraće biti priveden da se izjasni na te okolnosti i te sumnje”, rekao je Mektić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Prethodno je podsjetio da je “potpuno zakonito donesena odluka da se migranti smjeste u izbjeglički centar u Salakovcu”, ali ih je “na granici između Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona presrela kantonalna policija iz Mostara sa dugim cijevima i oružjem”. Nakon toga je “interventni vod naredio pod prijetnjom sile da ih se mora vratiti nazad”.

“To je za mene klasični udar na ustavnopravni poredak da nekakav kantonalni policijski komesar zabrani državnim institucijama da rade svoj posao za koji su Ustavom i zakonom ovlašteni. Odmah sam naredio SIPA-i da obavijesti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine”, rekao je Mektić za Al Jazeeru.

“Policija nije smjela da izvršava ničiju nezakonitu odluku. Neću ih vratiti odozdo. Poslao sam hranu i vodu, te medicinsku ekipu dok se ne riješi taj problem. Ako jeste državni udar, poštujem i državni udar. Ako nije, onda neko mora odgovarati i dozvoliti da institucije rade svoj posao”, dodao je Mektić. 

Herceg: ‘Nismo obaviješteni o dolasku migranata’

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona samo su naveli da ne mogu dati više informacija, te su potvrdili da je kolona autobusa trenutno u Konjicu i ne ide prema Salakovcu.

Iz kabineta premijera Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenka Hercega oglasili su se priopćenjem za javnost, navodeći kako ni oni ni Grad Mostar “nisu uopće kontaktirani niti konsultirani o mogućem dolasku većeg broja osoba u izbjeglički kamp u Salakovcu”.

“Stoga se postavlja pitanje tko je i na koji način donio odluku o njihovu upućivanju u Hercegovačko-neretvanski kanton. Tvrdimo kako je donošenje takve odluke, ma tko da ju je donio, eklatantan primjer neuvažavanja ustavne strukture BiH i pokušaj destabilizacije Hercegovačko-neretvanskog kantona, što nećemo dopustiti”, navedeno je u priopćenju.

“Svjesni teške situacije u kojoj se nalazi većina osoba koje su se iz različitih razloga našle na području BiH, pozivamo odgovorne državne organe da pitanja njihova boravka rješavaju na ustavan i zakonit način. Suosjećajući s teškom sudbinom ljudi koji su morali napustiti svoje domove, izražavamo spremnost da, poštujući navedenu ustavnu strukturu BiH, sustavno i na najprihvatljiviji način rješavamo njihov status”, navedeno je u priopćenju Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Ministar Mektić odbacio je navode o destabilizaciji i naveo kako su kantonalne vlasti u Mostaru obaviještene o dolasku migranata.

Služba za strance demantovala premijera Hercega

Premijera Hercega demantirao je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, ukazavši kako je “policija Hercegovačko-neretvanskog kantona bila obaviještena o transportu migranata iz Kantona Sarajevo u izbjeglički centar Salakovac”.

Prema Ujićevim riječima, to potvrđuje zahtjev za pružanje pomoći koji je uputio Ministarstvu unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U tom je zahtjevu navedeno da Služba za poslove sa strancima provodi određene aktivnosti s MUP-om Kantona Sarajevo na dislokaciji ilegalnih migranata na područje Grada Mostara, točnije, u objekt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

“Molim da dana 18. 5. 2018. godine, u periodu od 7 do 17 sati, pružite svu neophodnu pomoć i podršku na vašem području, kako bi bezbjedno dislocirali i izvršili smještaj ove kategorije migranata na navedenu lokaciju”, navedeno je u pismenom zahtjevu. 

Ujić je uputio molbu i da u okviru svojih nadležnosti MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona u komunikaciji s MUP-om Kantona Sarajevo dogovori precizan termin preuzimanja autobusa na granici nadležnosti Hercegovačko-neretvanskog kantona kako bi migrante sigurno dopratili do izbjegličkog centra Salakovac.

Zahtjev je poslan prije dva dana i naznačen kao vrlo hitan, a potpisao ga je Slobodan Ujić, prenose bh. mediji.

Specijalci na Ivan-sedlu

Glasnogovornik Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Admir Malagić potvrdio je agenciji Fena da je prema Mostaru jutros krenuo konvoj autobusa s 269 migranata, među kojima je i 18-ero djece.

Migrantima i izbjeglicama, koji su bili smješteni u jednom parku prekoputa Vijećnice u Sarajevu, proteklih su dana uglavnom pomagale humanitarne organizacije, kao i pojedini građani Sarajeva.

Rano jutros smješteni su u nekoliko autobusa te su krenuli prema izbjegličkom centru Salakovac, ali je konvoj zaustavljen u Konjicu te potom vraćen na prijevoj Ivan-sedlo, koji predstavlja granicu dva kantona.

Al Jazeerini reporteri javili su kako su se oko 11 sati na tom mjestu pojavili i pripadnici Specijalne policije.

Kapacitet centra u Salakovcu iznosi 296 mjesta i u potpunosti je opremljen za zbrinjavanje migranata i izbjeglica.

Izvor: Al Jazeera i agencije