KONUS traži smjenu Muamera Zukorlića

Iz KONUS-a tvrde da Zukorlić nestručno i nekompetentno obavlja funkciju (Rade Preli? / Tanjug)

Konferencija univerziteta Srbije – KONUS zatražila je danas smjenu predsjednika skupštinskog Odbora za obrazovanje Muamera Zukorlića zbog, kako kažu, nestručnog i nekompetentnog obavljanja funkcije, kao i zbog njenog korištenja za ostvarenje ličnih interesa.

Oni su inicijativu za smjenu dostavili predsjednici parlamenta Maji Gojković, kao i ministru prosvjete Mladenu Šarčeviću, predsjednici Vlade Srbije Ani Brnabić i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Kako kažu, Zukorlić je u svojstvu predsjednika Odbora više puta iznosio neistine i neutemeljene tvrdnje koje se tiču visokog obrazovanja u Srbiji.

Oni navode da kao vlasnik privatnog Univerziteta u Novom Pazaru, Muamer Zukorlić “funkciju na kojoj se nalazi veoma često koristi kako bi izgovarao neistine i pogrešno interpretirao činjenice predlažući rešenja koja bi dovela do akta o akreditaciji koji godinama nije u stanju da dobije”.

‘Nedopustivo ponašanje’

Podsjećaju da, prema ocjeni Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje i Komisije za akreditaciju i provjeru kvaliteta, taj univerzitet ne ispunjava propisane standarde koji se odnose na kadrovsku, prostornu i tehničku opremljenost.

Rektorsko vijeće KONUS-a smatra da je ovakvo ponašanje Muamera Zukorlića nedopustivo i da može nanijeti trajnu štetu postojećem sistemu visokog obrazovanja Srbije, koje je vodeća globalna mreža istraživanja UNIVERSITAS 21 rangirala na prvo mjesto, ispred Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi agencija Tanjug.

“Visoko obrazovanje u Srbiji, kao glavni stub razvoja jednog društva, treba kontinuirano razvijati i neprekidno raditi na unapređenju njegovog kvaliteta. Ono mora biti van svih dnevnopolitičkih ambicija i partikularnih, ličnih interesa”, navodi se u saopćenju.

Zbog toga je, naglašavaju, važno da na čelu jednog od najvažnijih skupštinskih odbora bude osoba koja će svojim djelovanjem težiti ka ostvarenju navedenih ciljeva.

Inicijativu su potpisali rektori osam državnih i devet privatnih akreditovanih univerziteta u Srbiji.

Izvor: Agencije