Kontrolu zračnog prostora Crne Gore preuzima NATO

Bez poziva, nema planova za NATO bazu u Crnoj Gori, kaže Jens Stoltenberg (EPA)

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković izjavio je da će kontrolu zračnog prostora te države vršiti Grčka i Italija, članice Alijanse.

Bošković je gostujući u Jutarnjem programu TVCG, rekao da je u toku postupak potpisivanja tehničkih sporazuma sa NATO-om Grčkom i Italijom.

“Upravo će Grčka i Italija raditi air policing za Crnu Goru, kao što to rade već duži niz godina. To nas ništa ne košta”, kazao je Bošković.

Naše je da helikopterima zaštitimo nebo na nižim visinama, rekao je.

Poseban status

Govoreći o prijedlogu zakona o potvrđivanju sporazuma između strana sjevernoatlantskog ugovora o pravnom položaju njihovih snaga kojima se garantira poseban status u Crnoj Gori, Bošković je kazao da je usvajanje tog akta u Skupštini, bila obaveza koja proizilazi iz članstva u NATO-u.

On je dodao da je Crna Gora imala obavezu da u roku od šest mjeseci od pristupanja NATO-u, usvoji sporazume koji daju poseban status pripadnicima vojne alijanse.

“Poseban status nije ništa novo i nepoznato”, kazao je Bošković i dodao da su te sporazume prihvatile sve članice NATO-a.

Članstvo u NATO-u godišnje nas košta 475.000 eura i to je, kako dodaje ministar, jedina obaveza koju Crna Gora ima prema Alijansi.

“To je jeftiniji sistem za Crnu Goru”, kazao je Bošković.

Vojska Crne Gore je apsolutno spremna za članstvo u NATO, ali je ključna njena dalja modernizacija.

Izvor: Agencije