Kontraofanziva Meksika

Meksički šef diplomatije Marcelo Ebrard rekao je da će njegov tim predati Amerikancima dokument u kojem je detaljno opisan mogući utjecaj povećanja taksi na obje zemlje (EPA)

Meksiko je pokrenuo kontraofanzivu nakon pretnji američkim taksama, uz poruku da su mere koje je preduzela meksička administracija protiv migranata sprečile stotine hiljada ljudi da stignu u Sjedinjene Američke Države.

Ta država je saopštila da će apsolutno odbaciti sporazum o “trećoj bezbednoj zemlji”, na osnovu kojeg se od azilanata zahteva da prvo podnesu zahtev za azil u Meksiku, preneo je AP.

Ambasadorka Meksika u SAD-u Marta Barsena izjavila je da postoji jasna granica za to o čemu može da se pregovara, a to je meksičko dostojanstvo.

Povećanje taksi od 10. juna

Meksički zvaničnici otputovali su u Vašington na sastanak sa američkim kolegama, a na konferenciji za novinare ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard rekao je da je bilo kakav sporazum sa trećom zemljom neprihvatljiv za Meksiko.

Predsednik SAD-a Donald Tramp rekao je da će uvesti takse od pet odsto na meksičke proizvode počevši od 10. juna.

Meksiko navodi da će to povećanje taksi skupo koštati ekonomije obe zemlje i upozorava da bi ove godine moglo da uzrokuje migraciju dodatnih četvrt miliona građana iz Centralne Amerike ka severu kontinenta.

Meksički šef diplomatije rekao je da će njegov tim predati Amerikancima dokument u kojem je detaljno opisan mogući uticaj povećanja taksi na obe zemlje.

Izvor: Agencije