Konstituisan novi saziv parlamenta Sjeverne Makedonije

Parlament Sjeverne Makedonije (Sobranje) konstituiran je u utorak u Skoplju, a očekuje se da će pregovori o stvaranju vladine koalicije biti teški, prenose agencije.

Hina navodi kako je Sobranje konstituirano posljednji dan zakonskog roka, a predsjednik nije izabran jer još nije formirana vladajuća većina. Do njenog sastavljanja predsjedavat će dosadašnji predsjednik Talat Xhaferi.

Vladajući Socijaldemokratski savez SDSM, stranka koja je pobijedila na vanrednim parlamentarnim izborima, najavio je da u utorak počinje pregovore za formiranje nove koalicijske vlade.

Konstitutivna sjednica 10. po redu Parlamenta Sjeverne Makedonije zbog posebnih je mjera uvedenih protiv COVID-19 održana u velikoj svečanoj dvorani „pod kupolom“, umjesto u plenarnoj dvorani.

Svima koji su ušli u zgradu na ulazu je izmjerena temperatura, a bio je ograničen i broj medija koji mogu da prate sjednicu.

SDSM-u najviše mandata

Državna izborna komisija Sjeverne Makedonije objavila je krajem prošlog mjeseca konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora i pozvala nove zastupnike da preuzmu rješenja o mandatima.

Najviše madata u parlamentu od 120 mjesta, dobio je vladajući Socijademokratski savez Makedonije (SDSM) – 46.

Slijede najveća makedonska opoziciona partija VMRO-DPMNE sa 44 mandata i najveća albanska partija – Demokratska unija za integracije (DUI) sa 15 zastupnika.

Koalicija Alijansa za Albance – Alternativa ima 12 zastupnika u novom sazivu Sobranja, partija Ljevica dva, a Demokratska partija Albanaca (DPA) jednog zastupnika.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji, održanim 15. jula, učestvovalo je 15 lista koalicija i stranaka.

Nakon konstituiranja parlamenta, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je dužan u roku od deset dana dati mandat za sastavljanje vlade kandidatu stranke koja osigura većinu, a taj kandidat ima 20 dana da podnese prijedlog i sastav svog kabineta.

Izvor: Al Jazeera i agencije