Elvir Karajbić predsjedavajući Zastupničkog doma federalnog Parlamenta

Zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Elvir Karajbić izabran je u utorak za novog predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Prvi dio konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma federalnog Parlamenta u Sarajevu završen je burno.

Sjednica je prekinuta nakon što je poslanik SDP-a BiH Damir Mašić, u ime SDP-a BiH, Demokratske fronte i Naše stranke, predložio Karajbića za predsjedavajućeg Zastupničkog doma u narednom četverogodišnjem mandatu.

Predsjedavajući u dosadašnjem mandatu Edin Mušić (Stranka demokratske akcije), koji je vodio zasjedanje, odgovorio je da se Zastupnički dom u ovom trenutku ne može izjašnjavati o tom prijedlogu, budući da njemu protokolarno nije stigao od poslaničkih klubova.

Mandat preuzelo 95 zastupnika

Mašić je insistirao da predsjedavajući proglasi petnaestominutnu pauzu, kako bi bili formirani poslanički klubovi, ali predsjedavajući je rekao da odgađa zasjedanje i da će poslanici biti na vrijeme obaviješteni o datumu nastavka.

Mušić, kao i zastupnici SDA i bloka stranaka oko Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, napustili su potom salu za sjednice, dok su poslanici SDP-a BiH i drugih stranaka koje su podržale Mašićev prijedlog ostali u sali.

Do momenta kad je Mušić proglasio prekid sjednice, 95 novoizabranih poslanika je preuzelo mandate za naredni četvorogodišnji period te položilo zakletvu.

Jedna od narednih predviđenih tačaka usvojenog dnevnog reda je bio izbor rukovodstva Zastupničkog doma.

Karajbić već tri mandata obnaša dužnost SDP-ovog zastupnika u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta.

Prvi put je za federalnog parlamentarca izabran 2010. godine sa liste SDP-a, drugi put 2014. godine, a na ovogodišnjim izborima po treći put uspio je obnoviti mandate.

Najviše mandata osvojila SDA

Novim zastupnicima u Zastupničkom domu su verificirani mandati na konstituirajućoj sjednici u Sarajevu.

Na sjednici su uručeni certifikati izabranim zastupnicima, nakon čega je predviđeno polaganje svečane zakletve.

Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović, koji je uručio certifikate, rekao je kako vjeruje da će izabrani zastupnici opravdati povjerenje koje su im dali glasači i da će raditi u skladu s očekivanjima građana, prenose agencije.

Novoizabrani zastupnici do 6. decembra trebaju predati imovinski karton.

Od ukupno 98 mjesta, najviše mandata – 27 osvojila je SDA, dok koalicija koju predvodi HDZ BiH ima 16 zastupnika, koliko i SDP BiH.

Demokratska fronta – Građanski savez ima deset zastupničkih mandata, Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine osam, a Naša stranka šest mandata.

Po četiri mandata pripadaju Nezavisnom bloku i Pokretu demokratske akcije, a po dva Narodu i pravdi, A-SDA i koaliciji Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990 – HSPBiH – HNL.

Protesti veterana pred Parlamentom

Jedan mandat u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije osvojila je Laburistička stranka Bosne i Hercegovine.

Blok lijevih stranaka, koji čine SDPBiH, Demokratska fronta i Naša stranka, zajedno sa SBB-om BiH, najavio je da će na sjednici insistirati i na formiranju rukovodstva tog doma.

Političare je ispred zgrade Parlamenta Federacije dočekala grupa veterana, koja protestira u kampu ispred bivšeg sjedišta vlade tog bh. entiteta.

Zakon o demobiliziranim borcima neispunjeni je zahtjev iz prethodnog mandata grupe koja protestira mjesecima u Sarajevu, podsjećaju bh. mediji.

Borci su podsjetili političare koji će biti u tom domu u novom sazivu da su njihovi zahtjevi i dalje na snazi.

Izvor: Al Jazeera i agencije