Konstituiran novi egipatski Parlament

U Kairu se održava konstitutivna sjednica novoizabranog egipatskog Parlamenta, u kojem se nalazi 568 delegata koji su dobili podršku na izborima te njih 28 koje je lično imenovao predsjednik Abdel Fattah el-Sisi.

To je prva sjednica Parlamenta nakon što je Ustavni sud Egipta prije tri godine raspustio raniji saziv zbog neustavnosti izbornog zakona. U novom sazivu Parlamenta nema nijednog delegata koji bi predstavljao opoziciju trenutnoj vlasti u Egiptu.

Ne tako davno Egipćani su satima stajali u redovima kako bi glasali na prvim slobodnim parlamentarnim izborima. Do januara 2012. godine parlament je počeo s radom, Muslimanska braća imala su većinu, a bivšem predsjedniku Hosniju Mubaraku i njegovim saradnicima počelo je suđenje.

Zasjedanja Parlamenta uživo su prenošena na televiziji. Usvojeni su zakoni kojima su zabranjeni mučenje i dugi pritvori bez optužnice. Činilo se da egipatska revolucija donosi rezultate. Ipak, taj saziv parlamenta nije opstao ni godinu. Ustavni sud odlučio je da bi trebao biti raspušten.

Predsjednik zbačen vojnim udarom

Narednog mjeseca je Muhamed Mursi, kandidat Muslimanske braće, postao prvi demokratski izabrani predsjednik. Pokušao je ponovo formirati parlament, ali sudovi su ga nadglasali. Ubrzo je, 3. jula 2013. godine, Mursi zbačen vojnim udarom. Zajedno s predsjedavajućim parlamenta i desecima zastupnika, završio je iza rešetaka.

Nakon udara, tadašnji vojni zapovjednik Abdel Fattah el-Sisi obećao je održavanje parlamentarnih izbora u roku nekoliko mjeseci. Na njih se čekalo dvije godine, a Sisi je do tada već postao predsjednik. Novi parlamentarni izbori konačno su održani krajem prošle godine. Novo zakonodavno tijelo s radom je počelo u nedjelju.

“Veoma je sličan Parlamentu iz 2010. godine, kojim je okončan režim Hosnija Mubaraka i koji je bio jedan od glavnih povoda revolucije 25. januara”, kaže Abdul-Fattah Fayed, analitičar Al Jazeere Arabic.

Pristalice predsjednika Sisija tvrde da je to pravi korak u uspostavljanju davno obećane demokratije u Egiptu, no kritičari strahuju da je uloga Parlamenta kojim dominiraju njegove prstalice samo jačanje Sisijevog položaja. Novi parlament mora ratificirvati desetke zakona koje su predložili Sisi i bivši prelazni lider Adly Mansour, uključujući one kojima se ograničavaju ulični protesti i jačaju antiteroristički zakoni kojima se guši sloboda medija, a policiji daju široka ovlaštenja.

Izvor: Al Jazeera