Konkurent za Oscara ‘Oblik vode’ suočen s optužbama za plagiranje

'Oblik vode' je nominiran u čak 13 kategorija za Oscara na svečanosti 4. marta (EPA)

Oblik vode (Shape of water), konkurent za ovogodišnjeg Oscara za najbolji film, pogodila je tužba za plagiranje, u kojoj se navodi kako je njegov zaplet o romantičnoj vezi između čistačice i tajanstvenog riječnog stvorenja uzeta direktno iz jedne američke pozorišne predstave.

Tužba, podignuta u saveznom sudu u Los Angelesu, navodi kako su reditelj Guillermo del Toro, producent Daniel Kraus i filmski studio Fox Serchlight “drsko prepisali priču, elemente, likove i teme” iz predstave Paula Zindela iz 1969. godine.

Oblik vode je nominiran u najviše, čak 13, kategorija za Oscara na svečanosti 4. marta, uključujući za najbolji film i najboljeg redatelja.

Ljubav čistačice i vodenog bića

Tužba je predana dan nakon što su glasački listići poslani na adrese gotovo 8.000 članova Akademije za filmske umjetnosti i nauke, koji glasaju ko će dobiti Oscara.

Tužba, koju je podnio Zindelov sin David, nabrojala je više od 60 sličnosti između predstave Daj da čujem tvoj šapat i Oblika vode

Među njima je i fabula predstave i filma o osamljenoj čistačici koja radi u naučnoj laboratoriji tokom Hladnoga rata, uspostavi ljubavnu vezu s uhapšenim vodenim bićem i skuje plan kako da ga oslobodi.

U Zindelovoj predstavi je delfin, a u filmu to je polu-čovjek, polu-riječno biće.

Tužba kaže kako, “uprkos upadljivim sličnostima između predstave i očito iz nje izvedenog filma, optuženi se nisu udostojali zatražiti ili dobiti uobičajenu dozvolu” za prava na Zindelovu predstavu, niti su ga naveli kao autora.

Studio Fox Searchlight je odbacio tvrdnje kao “neutemeljene i u potpunosti bezvrijedne”.

Već dobio Zlatni globus

Studio je naveo u saopćenju kako izgleda da je tužba tempirana “da bi se podudarila s glasanjem za Oscara, kako bi izvršila pritisak na studio da na brzinu postigne dogovor.”

“Umjesto toga, mi ćemo energično braniti sebe i, samim tim, ovaj inovativan i originalan film.”

Oblik vode je već dobio Zlatni globus za najbolji film i brojne nagrade za glumu i druge zanatske nagrade od filmskih kritičara u Sjedinjenim Američkim Državama i drugdje.

Izvor: Agencije