Konjević Polje i dalje neriješeno pitanje

Djeca noći provode s majkama u Studentskom domu u Nedžarićima, dok su po cijeli dan s očevima ispred OHR-a (Anadolija)

Učenici iz Konjević Polja dane koje trebaju provoditi u školskim klupama zamijenili su boravkom u šatorskom naselju ispred Ureda visokog predstavnika u Sarajevu.

Hladno vrijeme i niske temperature koje su novembarski dani donijeli u Sarajevo, praćeni kišom i blatom, postaju svakodnevnica učenika Osnovne škole “Petar Kočić” iz Kravice, područne škole u Konjević Polju.

Iako bi trebali biti u školskim klupama, djeca povratnika bošnjačke nacionalnosti ne pohađaju nastavu od početka školske 2013/2014. godine.

Umjesto toga, oni sa svojim roditeljima već 34 dana borave u hladnim šatorima, postavljenim ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

“Tužan i pomalo zastrašujući prizor vlada u polumračnom šatoru, osvijetljenom sijalicom. Dok njihovi vršnjaci uče da čitaju i pišu, sabiraju i oduzimaju te historiju i geografiju svoje, ali i drugih zemalja, djeca iz Konjević Polja vrijeme provode u uslovima koji podsjećaju na početak devedesetih godina u Bosni i Hercegovini”, piše Anadolija.

Djeca noći provode s majkama u Studentskom domu u Nedžarićima, dok su po cijeli dan s očevima ispred OHR-a.

Ministrov poziv

Uprkos lošem vremenu, roditelji su odlučni da ostanu ispred OHR-a.

Sve i da počne padati snijeg Muhamed Ahmetović, predsjednik Savjeta roditelja, poručuje da se bez ispunjenja njihovih zahtjeva oni neće vratiti svojim kućama.

“Neka je na sramotu i visokom predstavniku i OSCE-u, svim institucijama međunarodne zajednice, institucijama u Bosni i Hercegovini, ministru [prosvjete bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Goranu] Mutabdžiji, kojeg možda i najviše smatramo odgovornim za ovu situaciju, u koju nas je on doveo, iako smo na vrijeme upozorili i počeli rješavati naše zahtjeve”, kazao je Ahmetović.

Roditelji još nisu razgovarali o tome da li će se djeca vratiti kućama kada počne padati snijeg.

Mutabdžija je pozvao roditelje da djecu bošnjačke nacionalnosti vrate u školske klupe kako bi nastavili s obrazovanjem, budući da je osnovno obrazovanje u RS-u obavezno za svu djecu od šest do 15 godina, piše Fena.

Roditeljima je predložio “nastavak saradnje i rad na osiguranju što kvalitetnijih uslova za školovanje učenika, jer su nesagledive posljedice koje može izazvati nepohađanje nastave i neizvršavanje redovnih školskih obaveza po dijete”.

Ovaj prijedlog roditelji su odbili.

“Svjesni smo da je već zimski period. Za koji dan će ovo naše šatorsko naselje i područje oko OHR-a vjerovatno prekriti i snijeg. Mi smo tu, pozivamo sve nadležne institucije, ministra da se udostoji da počne rješavati naše minimalne zahtjeve od kojih nećemo odustati. Ako je bio spreman u jednoj školi nadomak Banje Luke, gdje su djeca srpske nacionalnosti i njihovi roditelji tri dana bojkotirali nastavu, taj problem riješiti, čak i direktora smijeniti, pozivamo ga da i naše zahtjeve ispoštuje, kako bi naša djeca konačno krenula u našu školu u Konjević Polju”, rekao je Ahmetović.

Građani drugog reda

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić je kazao da su Bošnjaci u RS-u građani drugog reda, prenosi Anadolija.

”Vidite šta se dešava u Konjević Polju. Imamo činjenicu da se u Srbiji daju sva prava Bošnjacima, a u RS-u se to ne dozvoljava. Da ne govorimo o rješavanju drugih pitanja u pogledu te ravnopravne pozicije bošnjačkog naroda. Moje unuke idu u školu u Bosanskom Šamcu i u knjižicama im piše da slušaju srpski jezik, a ne bosanski. Predsjednik RS-a Milorad Dodik negira bosanski jezik, iako će popis pokazati da je to jezik kojim govori najveći broj stanovnika Bosne i Hercegovine”, rekao je Tihić.

Nameće se, kaže Tihić, pitanje kako se suprotstaviti takvom ponašanju.

”Nema mehanizama kojima bi se riješila ta pitanja. Međunarodna zajednica, osim praznih upozorenja i ukazivanja, ne čini ništa drugo, tako da bojim se da će to trajati još jedno vrijeme, dok se međunarodna zajednica ne uključi u aktivniju poziciju u Bosni i Hercegovini ili, pak, dok u RS-u na scenu ne dođu političke snage koje će, zajedno s ostalima, graditi jednu državu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih”, naglasio je Tihić.

Izvor: Agencije