Oglasi

Kongresni odbor: Nije bilo dosluha s Rusijom tokom izbora

Republikanski članovi odbora rekli su da su završili istragu o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore.
Republikanski zastupnici odbijaju ocjenu američkih obavještajnih službi da je Putin stao na Trumpovu stranu tokom izboraEPA

Obavještajni odbor Zastupničkog doma, u kojem većinu imaju republikanci, objavio je da nije pronašao nikakve dokaze o tajnom dogovaranju izbornog štaba Donalda Trumpa i Rusije u američkoj predsjedničkoj kampanji 2016. godine.

Republikanski članovi odbora rekli su da su završili istragu o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore i objavili glavne zaključke, koji stanu na jednu stranicu.

Očekuje se da će ih demokratski članovi odmah osporiti s obzirom na to da su mjesecima upozoravali na pristrano vođenje te parlamentarne istrage, kojoj je, tvrde, cilj bio zaštititi republikanskog predsjednika.

Među zaključcima je i onaj u kojem zastupnici odbijaju ocjenu američkih obavještajnih službi, objavljenu u januaru 2017, o tome da je Vladimir Putin u američkoj predsjedničkoj utrci, navodno, stao na stranu Donalda Trumpa, a protiv njegove protivkandidatkinje Hillary Clinton.

'Problematični kontakti'

Republikanci konstatuju velik broj ruskih informatičkih napada na američke političke ustanove u 2015. i u 2016, posebno posredstvom društvenih mreža. No, kritikuju "neadekvatan odgovor" administracije prije izbora i kažu da su istraživali kako su ruski izvori punili dosje protiv Trumpa koji je finansirao izborni štab Clinton.

Napokon, zastupnici ističu "problematične kontakte visokih zvaničnika obavještajne zajednice (tokom Obaminog mandata) i medija", navodi se u sažetku koji je Odbor u ponedjeljak objavio na internetu.

Izvještaj, na više od 150 stranica, ima više od 40 "početnih zaključaka" i više od 25 preporuka. U utorak će se predati demokratima kako bi ga mogli komentarisati. Odbor će zatim glasati o postupku ukidanja oznake tajnosti s izvještaja kako bi se on mogao objaviti.

Ovo nije jedina istraga Kongresa o Rusiji. Obavještajni odbor Senata dovršava svoju istragu i priprema izvještaj u kojem, za razliku od Zastupničkog doma, većina i manjina sarađuju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.