Kongresmeni kritizirali direktora Agencije za globalne medije

Michael Pack je smijenio sve direktore u Agenciji za globalne medije (Glas Amerike)

Članovi Kongresa iz obje stranke rekli su da strahuju da su medijske agencije koje finansira američka vlada u opasnosti da izgube kredibilitet zbog poteza novog direktora Agencije za globalne medije Michaela Packa.

Pretres u Kongresu, kojem je Pack odbio prisustvovati, bio je prva prilika da se ispitaju njegovi potezi i da objasni zašto je smijenio sve direktore u Agenciji za globalne medije, pod kojom su, između ostalih, Glas Amerike, Radio Slobodna Evropa, Radio Slobodna Azija

Pack, kandidat predsjednika SAD-a Donalda Trumpa potvrđen u Senatu, pod konstantnom je kritikom obje stranke od kakoje postavljen u junu, prenosi Beta, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

‘Nepoštovanje volje Kongresa’

Kongres je zbog njegovih poteza sazvao pretres, na kojem se on nije pojavio, uz obrazloženje da ne može stići zbog drugih obaveza, uprkos tome što mu je član Zastupničkog doma Eliot Engel uputio obavezujući poziv da dođe.

“Pokazao je ogromno nepoštovanje prema ovom odboru i nadzornoj ulozi koju ima prema Agenciji. On nije osoba za taj posao, treba dati ostavku. Ako to ne uradi, treba ga otpustiti predsjednik”, kazao je Engel.

Republikanski predstavnik iz Teksasa Michael McCaul ocijenio je da je Packovo odsustvo pokazalo “nepoštovanje volje Kongresa”.

U Kongresu su svjedočili i bivši direktori i zaposleni u Agenciji za globalne medije i istakli kako su promjene od juna ukinule zaštitu koju urednici imaju od političkog utjecaja sa strane i da su ugrozili funkcioniranje medijskih kuća.

Izvor: Agencije