Kongres UEFA-e odobrio provođenje reformi

Čeferin je rekao da neće dopustiti stvaranje zatvorene superlige i da 'novac nema vlast' (EPA)

Predložene reforme za bolje rukovođenje i poboljšanje transparentnosti Evropske nogometne asocijacije odobrilo je u srijedu 55 nacionalnih saveza.

Predloženi program reformi dobio je bezrezervnu podršku svih članica UEFA-e na redovnom 41. kongresu evropske kuće nogometa, koji se održava u Helsinkiju, prenosi Anadolija.

Reforme su bile ključni element manifesta Aleksandra Čeferina, aktualnog predsjednika UEFA-e, pred njegov izbor na čelo ove organizacije u septembru prošle godine, a u februaru su dobile podršku Izvršnog odbora UEFA-e.

Svakoj članici po milion eura

“Ove su promjene bitne ako želimo vratiti naš imidž, kredibilitet i ojačati naš legitimitet. Ovo je neophodan korak kako bismo bili spokojni i stabilni”, kazao je Čeferin tokom izlaganja u Helsinkiju.

Neke od ključnih tačaka reformi jesu ograničenje mandata za predsjednika UEFA-e i članove Izvršnog odbora, koji mogu obavljati funkcije u najviše tri mandata po četiri godine, kandidati za izbor u Izvršni komitet moraju imati aktivnu ulogu u svojim nacionalnim savezima, davanja dva mjesta u Izvršnom komitetu predstavnicima Asocijacije evropskih klubova…

Sve odobrene reforme bit će uvrštene u Statut UEFA-e.

Svaka od 55 članica UEFA-e dobit će od ove asocijacije “solidarnu uplatu” u iznosu milion eura, izjavio je Čeferin.

On je pojasnio kako je takva uplata moguća zbog “odličnih finansijskih rezultata reprezentacija”.

“Uloga UEFA-e nije da akumulira bogatstvo nego da pomaže svojim članicama i podrži razvoj nogometa”, rekao je Čeferin, prenosi Hina.

Rezerve 633 miliona eura

UEFA je sezonu 2015/16. okončala sa 102,1 milion eura dobitka, što uključuje Evropsko prvenstvo u Francuskoj, tako da su se njene rezerve popele na 633 miliona eura.

Čeferin je također rekao da neće dopustiti stvaranje zatvorene superlige, istaknuvši da “novac nema vlast”.

Upozorio je najveće lige Evrope da UEFA nema namjeru popustiti ucjenama, obećavajući pritom da će redizajnirati nogomet na Starom kontinentu u sljedećih pet godina.

Izvor: Agencije